Čedomir Antić: Kurti laže o genocidu da ne bi morao da prihvati obaveze i nastavi pregovore

21.07.2021

05:53 >> 05:55

0

Zamislite srpskog političara u BiH, Hrvatskoj ili na Kosovu kakav je Kurti? Koliko dugo bi u Vašingtonu ili Briselu tolerisali tog šovinistu, siledžiju, egz

Čedomir Antić: Kurti laže o genocidu da ne bi morao da prihvati obaveze i nastavi pregovore
Copyright Čedomir Antić, Antonio Ahel/ATAImages

Drugi sastanak na političkom nivou, održan u Briselu u okviru Dijaloga Beograda i Prištine, nije doveo dve strane ni korak bliže dogovoru, već je pod okriljem EU koja mu posreduje, služio da Aljbin Kurti iznese niz optužbi na račun Srbije i time dokaže da mu cilj nije pomirenje.

Prištinski predstavnik u dijalogu doneo je na pregovore optužbe o ubistvu više od hiljadu dece, o silovanim ženama i o „istrebljenju Albanaca od 1878. do 1884“. Kako tvrdi, time je dokazao da je Srbija na Kosovo došla genocidom i otišla genocidom. Prvi genocid, prema njegovim rečima, desio se u Kuršumliji, Leskovcu, Prokuplju, Toplici, Vranju i Nišu, odakle je mnogo Albanaca koji su danas na Kosovu poreklom, kao što je predsednik kosovske skupštine Glauk Konjufca, što se vidi po prezimenima i imenima sela u južnoj Srbiji odakle su, tvrdi, proterani.

Ovim povodom, za 24sedam, istoričar Čedomir Antić kaže da ne postoji nijedna ozbiljna evropska ni svetska država čiji predstavnik na pregovorima koji se odnose na bilo koje aktuelno pitanje, a posebno na pitanje savremenog statusa jedne države, govori o nečemu što se dogodilo pre 80 godina, a kamoli pre 140 godina.

-Ne treba zaboraviti da je Aljbin Kurti albanski ekstremista, šovinista i čovek lažne biografije – verovatno jedini političar za koga nas obaveštavaju koliko je imao bodova na prijemnom ispitu. I rođen je u Ulcinju, dakle izvan Kosova i Metohije, zbog čega velika bol – koju tamošnji Albanci navodno osećaju – nije njegova. On je tu bol naučio kada je puštao dugu kosu i igrao se patriotskog Če Gevare. Kada je reč o složenoj istoriji Srba i Albanaca treba reći da je percepcija samih Albanaca opterećena dubokim identitetskim problemima. Kada jedan narod ništa pouzdano ne zna o svojoj istoriji od pre 11. veka, a na Kosovu od njega nema traga pre 17. veka, lako mu se desi da pomisili da je stariji od drugih i autohton. Mislim da je potpuno besmisleno, kada u političkom pogledu govorimo o istoriji Kosova i Metohije, upotrebljavati događaje od pre 1945. godine. Ovo pre svega zato što je celokupan status Albanaca na Kosovu zasnovan na odlukama koje su donete posle završeta Drugog svetskog rata. Dakle, oni su prihvatili da velikom većinom učestvuju u autonomiji u okviru jugoslovenske države i tu su dobili prava koja niti jedna evropska manjina do danas nije uživala. Albanci su od srpskih i jugoslovenskih komunista dobili delove srpske zemlje na kojima nikada pre nisu živeli. Dobili su sve osim nezavisnosti. Na tom statusu je zasnovano sve što u političkom i državnom smislu imaju danas. U jednom trenutku (1974-1990) stvorili su hegemoniju nad Srbijom, gde je živelo četiri puta više stanovnika nego na Kosovu, navodi istoričar Čedomir Antić za 24sedam.

Sagovornik dodaje da su Srbi i Albanci bili, koliko je poznato, u dobrim odnosima do 17. veka kada su muslimanska albanska plemena voljom svojih glavara i milošću osmanskih sultana, ušli na teritoriju na kojoj Albanaca ranije nije bilo. Tada su počeli da progone preostali srpski narod.

pročitajte još

-Oni su kolonizovali i delove teritorije današnje centralne Srbije. Progonili su Srbe, a 1876. su se uz Čerkeze pokazali kao najveće ukoljice i palikuće koje su opustošile Istočnu Srbiju. Kurti nema nameru da kaže da je od 1878. do 1912. godine sa Kosova i Metohije prognano 100.000 Srba, a da je više hiljada njih ubijeno. Kada je srpska vojska oslobodila KiM ona te zločine nije uzvratila, već je bila poznata po umerenosti. Albanci su ti koji su odbili ponudu iznesenu Niškim i Tiranskim sporazumom za neku vrstu autonomije… Da li se ikada među Albancima rodio Dimitrije Tucović, da kao srpski ovaj socijaldemokrata ukaže, pa makar i netačno, na zločine sopstvenog naroda? Imaju li Srbi među Albancima svog glumca kakav je bio Bekim Fehmiju? Kakva god bila vlast, Albanaca je od tada na Kosovu i Metohijisve više , a Srba sve manje. Na severu Albanije Srbi su 1912. godine činili između 20 i 25 % stanovništva, a danas ih tamo skoro da i nema. Kamo sreće kada bi danas preostali Srbi u Albaniji uživali makar deo prava koja imaju Albanci u Preševu i Bujanovcu.” opominje Antić.

Antić podseća da su Srbi od većine na Kosovu spali na 12% u vreme Slobodana Miloševića, te dodaje da ga zbunjuje otkud da Albanci kao navodne žrtve istrebljenja i genocida ne samo da brojem rastu već i postižu tolike vojne uspehe.

-Tokom 2019-2020. svakog trećeg dana na Kosovu se događaju napadi na Srbe i srpsku imovinu, dok u ostatku Srbije, za to vreme, niti jedan Albanac nije dobio ni šamar. Pa ovde najveći nacionalni pesnik tvrdi da bi Dritana Abazovića – Albanca iz Kurtijevog Ulcinja – beogradska omladina trebalo da nosi na rukama. Gde su ti koji su navodno trovali albansku decu 1990. godine? Na kom su groblju sahranjene žrtve trovanja? Ko je trovao listiće iz Centralne Srbije pred kosovske izbore na kojima je Kurti prvi put pobedio? Odakle optužbe da su Srbi ovih dana otrovali vodu u Dečanima…? Optužuju igumana Savu Janjića da je vršio ratni zločin, isti oni posle čijih je lažnih optužbi za ubistvo troje albanske dece 2004. godine usledio pogrom nad Srbima. Tvrdim da je Aljbin Kurti običan lažov još od kada je ušao u politiku 1997. godine. Igrao se borca za ljudska prava, a hteo je samo etnički čisto Kosovo i Veliku Albaniju. On i albanske studentske vođe iz tog vremena nisu želeli da se zajedno sa nama, njihovim vršnjacima, bore za demokratiju. Njima je trebalo samo njihovo plemensko, etnički čisto Kosovo. Uostalom, ako su Albanci jedan tako star narod, odakle onda da su preživeli samo dva-tri ili možda četiri genocida (kako piše njihov istoričar Jusuf Budžovi). Nemoguće da je nad Bošnjacima izvšeno više genocida (kažu devet, od kraja 17. veka). Narod dostojan Aljbina Kurtija sigurno je preživeo pedesetak genocida, ocenjuje Antić.

pročitajte još

Istoričar za 24sedam tvrdi da je Kurtijeva namera da obesmisli pregovore.

-Kada neko nije ispunio ništa od Briselskog sporazuma, koji je potpisan pre osam godina, naravno da govori o genocidima i upoređuje sebe sa žrtvom koncentracionog logora. Takva budalaština bila bi kažnjena od svetske antifašističke javnosti koja ne dozvoljava relativizaciju Holokausta, samo da nema zaštitu SAD i NATO. Zamislite srpskog političara u BiH, Hrvatskoj ili na Kosovu kakav je Kurti? Koliko dugo bi u Vašingtonu ili Briselu tolerisali tog šovinistu, siledžiju, egzibicionistu i lažova? Cilj naših zapadnih prijatelja je jasan: pojačavati pritiske na Srbiju, obesmišljavati pregovore i čekati priliku da od Srbije iznude ustupke. Uostalom, sve što se dešava na Zapadnom Balkanu, oni vide pre svega u kontekstu njihovog sebičnog i avanturističkog imperijalnog sukoba sa Ruskom Federacijom i, u budućnosti, NR Kinom, zaključuje Antić.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike