Bilčik: Formiranje ZSO apsolutni prioritet koji mora da se realizuje

05.06.2024

19:27

0

Bilčik je istakao da je u dijalogu Beograd imao konstruktivnu ulogu i da je dosta toga ostvareno

Bilčik: Formiranje ZSO apsolutni prioritet koji mora da se realizuje
Vladimir Bilčik - Copyright Profimedia

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština apsolutni prioritet koji mora da se realizuje.

- ZSO je važna iz perspektive EU i što je važno to se vidi i u izjavama evropskih političara - rekao je Bilčik u intervjuu za Tanjug.

Dodao je da Srbija ima još dosta toga da uradi i smatra da bi napredak i podrška Srbiji u širem smislu bili lakši ako bi se ona pozabavila "svojim pitanjima".

Bilčik je istakao da je u dijalogu Beograd imao konstruktivnu ulogu i da je dosta toga ostvareno, ali da postoji nova realnost da bar na papiru postoji svetlo na kraju tunela kako će se dijalog završiti, ali postoje i ozbiljne prepreke.

Bilčik je istovremeno izrazio nadu da će se dijalog nastaviti.

A.K./ATAImages
 

- Još jedno pitanje koje bi trebalo rešavati su događaji u Banjskoj. To u ovom trenutku nije u fokusu, ali to pitanje će stalno isplivavati na površinu. Od tog događaja Srbija je u očima evropskih partnera izgubila deo kredibiliteta. To može da se povrati konstruktivnim učešćem u dijalogu, zatvaranjem slučaja u Banjskoj - rekao je Bilčik.

On je rekao i da je Poglavlje 35 u pregovorima za članstvo u EU jedini način da se stavi tačka na "mračni deo istorije regiona".

- Znam da su ljudi umorni, ali ako pogledam proteklih četiri, pet godina dijaloga, puno praktičnih stvari koje su bile nezamislive su ostvarene, registarske tablice, lične karte. Sada se radi o velikim odlukama i zato Priština mora da uradi svoj deo, ali imamo drugačiju realnost u dijalogu od jeseni i očekuju se odgovori od Srbije. Gledam iz svoje perspektive evropskog političara, ako želite da pomognete jednoj zemlji morate da imate argumente u prilog te zemlje - rekao je Bilčik.

Dodao je i da Poglavlje 35 nije najvažnije pitanje u pregovorima, već jedno od tri, pored usklađivanja sa spoljnom politikom EU i kontinuitetom reformi.

- To su tri stuba za napredak Srbije kada je reč o evropskom putu - zaključio je on.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike