Petković sa Čulik o opstrukciji dijaloga od strane Prištine: Kurtijev cilj je da protera srpski narod sa Kosmeta

22.05.2024

16:42

0

On je naglasio da se ponovo radi o jednostranom i veoma opasnom potezu Prištine

Petković sa Čulik o opstrukciji dijaloga od strane Prištine: Kurtijev cilj je da protera srpski narod sa Kosmeta
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa zamenicom pomoćnika državnog sekretara u Birou za pitanja demokratije, ljudskih prava i rada SAD, gospođom Nikol Čulik, koju je informisao o trenutnoj situaciji u pokrajini, nakon upada tzv. kosovskih policajaca, sa dugim cevima i punom ratnom opremom u ekspoziture Banke Poštanske štedionice i Upravu za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije na severu KiM.

On je naglasio da se ponovo radi o jednostranom i veoma opasnom potezu Prištine, koji preti da izazove eskalacju situacije na terenu i dovede u opasnost stabilnost celog regiona, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Tanjug/Rade Prelić
 

Petković je dodao da je sasvim jasno da je Kurtijev cilj, ne samo da Srbe ostavi bez plata i penzija i osnovnih sredstava za život i da im onemogući lečenje i obrazovanje, već da srpske institucije i srpski narod konačno protera sa njihovih vekovnih ognjišta i tako ostvari svoj san o etnički čistom Kosovu.

U tom smislu Petković je podsetio na niz svakodnevnih, unilateralnih poteza kojima prištinski režim sprovodi etnički motivisano nasilja nad Srbima u pokrajini, kao što su fizički napadi na Srbe, njihove crkve i manastire.

- Zatim jednostrano i suprotno svim sporazumima zabranjivanje slobode kretanja srpskih zvaničnika, pa i srpskog patrijarha, koji ne mogu da uđu u pokrajinu, zabrana da srpska robe uđe na KiM koja traje 10 meseci, protivpravna hapšenja Srba, sa lažnim optužbama za ratne zločine, farsa oko nedavnog referenduma za smenu lažnih albanskih gradonačelnika na severu KiM, koja je jasno pokazala da je Kurti odlučio da nastavi da sprovodi vlast u četiri srpske opštine sa 3,5 odsto podrške birača - rekao je on.

Tanjug/Rade Prelić
 

Petković je upozorio i da režim Aljbina Kurtija uporno i sistematski opstruiše dijalog, sa namerom da ga potpuno okonča.

- U tom pravcu vodi i odbijanje, od strane prištinske delegacije, svih predloga koje je Beograd izneo, tokom sedam rundi sastanaka u Briselu, u duhu najbolje namere da se pitanje upotrebe dinara i platnog prometa sa centralnom Srbijom reši na miran i održiv način, komprosom, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju - rekao je Petković.

Kako je rekao svedoci smo da ni međunarodna zajednica, svojim apelima, nije u stanju ili možda i ne želi da zaustavi Aljbina Kurtija u njegovim jednostranim i nasilnim akcijama, koje iz dana u dana čine život Srba u pokrajini, sve težim, a njihovu bezbednost sve nesigurnijom i neizvesnijom.

Na kraju, Petković je konstatovao da je neophodno konkretnim akcijama izvršiti pritisak na Prištinu da prestane sa nasiljem i terorom nad srpskim stanovništvom na KiM, da se suštinski vrati dijalogu i da konačno sprovede ono što je do sada dogovoreno u Briselu, pre svega da omogući formiranje Zajednice srpskih opština sa suštinskim nadležnostima i instrumentima za efikasnu zaštitu položaja i interesa srpskog naroda u pokrajini.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike