Ministar Vesić: Rezolucija o Srebrenici donela dodatne tenzije i nemir, tragedija upotrebljena u političke svrhe

28.05.2024

07:50

0

Naveo je da je rezolucija usvojena formalno i da suštinski nema nikakvu težinu s obzirom na to koliko je zemalja glasalo za nju

Ministar Vesić: Rezolucija o Srebrenici donela dodatne tenzije i nemir, tragedija upotrebljena u političke svrhe
Goran Vesić - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Rezolucija o Srebrenici nikome nije donela mir već dodatne tenzije u regionu, a najveću štetu nanela je porodicama srebreničkih žrtava jer je ta tragedija zloupotrebljena u političke svrhe od strane autora rezolucije, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je rekao da mu je žao što su dvojica bošnjačkih političara Zlatko Lagumdžija i Denis Bećirović, iz svojih unutrašnjopolitičkih razloga, da bi pokazali da su u bošnjačkom biračkom telu veći bošnjaci od SDA, usvojili rezoluciju kojom su uneli dodatne tenzije u regionu.

- Glasanje u Ujedinjenim nacijama je završeno i delegacije su otišle kućama a mi ostajemo da živimo zajedno, pre svega narodi koji žive u BiH koji sada treba da rešavaju tenzije nastale bez ikakvog razloga - rekao je Vesić gostujući na televiziji Euronews.

Vesić je istakao da je ovom rezolucijom naneta velika šteta sećanju na srebreničke žrtve jer, kako je rekao, te žrtve kao i sve druge žrtve u BiH - i srpske i hrvatske i bošnjačke nisu zaslužile da ih se sećamo bez dužnog pijeteta svih naroda.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Podvukao je da je ono što se dogodilo u Srebrenici bio zločin i da Srbija to nikada nije negirala, uz podsećanje da su naša dva predsednika bila u Srebrenici.

- Trideseta godišnjica zločina u Srebrenici zaslužila je da se obeležava pijetetom i dogovorom sva tri naroda, ali su očigledno iz unutrašnjopolitičkih razloga Lagumdžija i Bećirović to zloupotrebili i to vam je tako kad kao komunista pod stare dane postanete nacionalista - rekao je Vesić.

Na pitanje da li će ovo uticati na saradnju Srbije i BiH, Vesić je rekao da će naša zemlja sarađivati sa svim svojim susedima.

- Za nas su BiH i Republika Srpska važan partner jer tu živi veliki broj pripadnicika našeg naroda i mi ćemo se truditi da nastavimo saradnju koja je u interesu Srbije. Za tenzije nije kriva Srbija jer nismo mi ti koji su ušli u ovu avanturu sa rezolucijom koja se na kraju loše završila - rekao je Vesić.

Naveo je da je rezolucija usvojena formalno i da suštinski nema nikakvu težinu s obzirom na to koliko je zemalja glasalo za nju.

- Da li ona donela drugačiji odnos prema žrtvama u BiH? Nije. Da li je donela veći pijetet prema žrtvama u BiH bilo kog da su naroda? NIje. Da li je donela veće tenzije i više problema? Jeste. Pa, čemu onda takva rezolucija? - upitao je Vesić i zaključio:

- Mislim da je posle 30 godina bilo vreme da se sva tri naroda dogovore kako će obeležavati kako ono što se dogodilo u Srebrenici tako i ono što se dogodilo u Potočarima i na drugim mestima i da ceo svet stane iza toga, a ne da se iz unutrašnjopolitičkih razloga pravi rezolucija koja nikome nije donela mir, a nažalost najveću štetu nanela je porodicama srebreničkih žrtava jer je ta tragedija zloupotrebljena u politici što se često dešava kad se političari mešaju kada su ovakvi istorijski događaji u pitanju - rekao je Vesić i dodao da je "šteta koju su Lagumdžija i Bećirović naneli pomirenju naroda i zajedničkom suživotu u BiH takva da smo se zbog neodgovornosti ove dvojice vratili skoro u vreme posle Dejtona".

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike