Danas o pritvoru čelnika OVK na statusnoj konferenciji u Hagu

17.12.2020

05:57 >> 09:16

0

Tači i ostali su pred sudijom za prethodni postupak ranije negirali krivicu po svih 10 tačaka optužnice

Danas o pritvoru čelnika OVK na statusnoj konferenciji u Hagu
Copyright scp-ks.org

Druga statusna konferencija u procesu protiv članova Glavnog štaba tzv. OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za ratne zločine na KiM trebalo bi da bude održana danas pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, poznatijih i kao Sud za zločine OVK.

Na statusnoj konferenciji se raspravlja o procesnim pitanjima u vezi sa obelodanjivanjem dokaza za predstojeće suđenje, a govoriće se i o njihovom pritvoru.

Tačijevi branioci, kao i optuženog Redžepa Seljimija, već su podneli pisane zahteve da im se ukine pritvor i omogući odbrana sa slobode, sa dodatnim merama ili bez dodatnih mera za obezbeđenje prisustva.

Pročitajte još

Tačija i Seljimija, kao i Kadrija Veseljija i Jakupa Krasnićija, optužnica tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Oni ne moraju danas da prisustvuju sednici uživo, već mogu da je prate i putem video-linka iz pritvorske jedinice, kao što su uradili prošlog puta na prvoj statusnoj konferenciji 18. novembra.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnci specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina, među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, katolika, političkih protivnika i protivnika OVK.

Tači i ostali su pred sudijom za prethodni postupak ranije negirali krivicu po svih 10 tačaka optužnice.

Uhapšeni su početkom novembra u Prištini i transportovani u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Tači je prethodno podneo ostavku na mesto predsednika tzv. Kosova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike