Medlin Olbrajt se vraća na mesto zločina!? Koliko je realno da se uključi u dijalog Beograd - Priština?

16.12.2020

13:16 >> 14:47

0

Bivša američka sekretarka je bila jedan od najglasnijih zagovornika bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije

Medlin Olbrajt se vraća na mesto zločina!? Koliko je realno da se uključi u dijalog Beograd - Priština?
Copyright Profimedia

– Nije važno šta Srbi misle o tome da li Medlin Olbrajt treba da bude uključena u dijalog Beograda i Prištine ili ne, ona će biti uključena – rekao je pre dva dana američki profesor Danijel Server.

Server pri tome akcenat stavlja na bliske odnose bivše američke sekretarke i novoizabranog predsednika Džozefa Bajdena.

– Bivša je državna sekretarka i važna je struja, ne toliko u Demokratskoj stranci, već u mislećem demokratskom svetu, delu demokratskog sveta koji misli o spoljnog politici. A i živela je u Srbiji, govori srpski. Mislim da bi to trebalo ceniti – istakao je Server.

Printscreen/K1

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže, za “24sedam”, da to nije realno, ali da je moguće i da je očekivano da se u pregovore o Kosovu uključi neko istih stavova kao Olbrajtova.

– Sasvim je moguće da će na to mesto doći neko ko je za priznavanje Kosova i Metohije, i to može predstavljati veliki problem u pregovorima. Nije važno ni to što, kako je istakao Server, Olbrajtova govori srpski jezik i živela je u Srbiji. Ona ima dosta godina, preko 80, i zato verujem da je ta priča o njenom angažovanju nerealna. Postavlja se pitanje i kakav uticaj ona ima danas – objašnjava naš sagovornik.

Da prepreka mogu da budu njene godine, tvrdi i analitičar sa Kosova Nedžmedin Spahiu.

– Moguće je da Olbrajtova bude uključena u dijalog, ona je bliska sa predsednikom Bajdenom. Ukoliko njene godine dozvole angažman u određenim političkim aktivnostima, ona može biti uključena u ovaj proces – izjavio je Spahiu za Kosovo onlajn.

U slučaju da se zaista i desi da u pregovorima učestvuje neko ko je za priznanje nezavisnosti Kosova, Dejan Vuk Stanković ističe da Srbija ostaje pri svom stavu.

– Srbija neće pristati na to – izričit je naš sagovornik.

Pročitajte još

VELIKA PRIJATELJICA ALBANACA I DANAS

Medlin Olbrajt je, inače, bila jedan od najglasnijih zagovornika bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije i dan-danas je velika prijateljica Albanaca i promoterka nezavisnosti Kosova po svaku cenu.

– Kosovo i dalje ostaje test za demokratiju, ali uz veliko zalaganje prijatelja u Kongresu i albansko-američke zajednice, oni mogu pomoći u izgradnji mira i prosperiteta za sve. Američke patriote su pravi prijatelji Albanaca – navela je Olbrajtova nedavno na okruglom stolu o budućnosti Kosova.

U Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD ona je kazala da su u prošlosti Amerika i njeni saveznici učinili pravu stvar i na Kosovu i u BiH, navodeći da je jedan od najvažnijih ciljeva nove američke administracije kompletna kosovska nezavisnost.

A ta prava stvar o kojoj Olbrajtova govori je agresija nad srpskim narodom, bombardovanje koje je odnelo mnogo nevinih života i koje je ostavilo dalekosežne posledice.

Jednom prilikom je istakla da je ponosna na svoje poteze na Balkanu.

– Bila sam ambasador u UN tokom rata u Bosni, kada je svet presporo reagovao i kada je usvajanje Dejtonskog sporazuma zavisilo od Miloševićeve dobre volje. Pomno sam pratila sitaciju na Kosovu gde se odigravalo etničko čišćenje, ubijanje… U stvari ništa ne bih promenila da sam suočena sa Miloševićem danas, i ponosna sam na mnoge svoje poteze –  rekla je Olbrajtova na promociji svoje knjige 2006. godine, ali i dodala da joj je žao Srba i da bi volela da je bombardovanje kraće trajalo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike