Ana Brnabić: Srbija pokazala kako se bori za svoje interese, svet i međunarodno pravo

24.05.2024

08:40

0

Brnabićeva je rekla da i one zemlje koje su bile uzdržane predstavljaju jasan glas da nisu bile za rezoluciju

Ana Brnabić: Srbija pokazala kako se bori za svoje interese, svet i međunarodno pravo
Ana Brnabić - Copyright Printskrin/RTS

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku da se rezultat poklapa sa diplomatskim aktivnostima Srbije.

"Nismo želeli da dozvolimo da se stigmatizuje naš narod. Više od dve trećine sveta nije glasalo za rezoluciju", rekla je predsednica parlamenta za RTS.

Navela je da i one zemlje koje su bile uzdržane predstavljaju jasan glas da nisu bile za rezoluciju.

"Ovo je veliki rezultat rada predsednika i naše diplomatije. Srbija je pokazala kako se bori za svoje interese, svet i principe međunarodnog prava", ukazala je Ana Brnabić.

"Biće mi teško da sarađujem sa zemljama koje su kosponzori rezolucije"

Predsednica parlamenta je istakla da će joj biti izuzetno teško da sarađuje sa zemljama koje su bile sponzori i kosponzori rezolucije.

"Osećaću se mnogo bliža zemljama koje su glasale protiv ili su bile uzdržane, ili napustile salu. Nastavićemo da radimo sa našim partnerima, Evropska unija je u našem interesu, ali ću u svakom trenutku biti uz zemlje koje su bile uz nas", ukazala je predsednica Skupštine.

Zahvalila se Mađarskoj na podršci i tome što je glasala protiv, kao i Kipru, Grčkoj, Slovačkoj na uzdržanosti, a posebno je istakla primer Monaka čiji su predstavnici izašli iz sale kada se glasilo.

"Veliko hvala Monaku. To je takođe pokazatelj jednog ogromnog integriteta", rekla je Ana Brnabić.

Glasanje u Njujorku

Generalna Skupština UN je, podsetimo, usvojila rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa "za". Devetnaest država je bilo "protiv", dok je 68 članica ostalo uzdržano.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju na sednici nakon glasanja istakao da su hteli da stave žig na čelo Srbije, ali da nisu uspeli, kao i da 107 država nije glasalo za rezoluciju.

Između ostalog, upitao je zašto se rezolucija o Srebrenici donosi baš sada i zašto se na njoj radilo tajno. Ukazao je da će usvajanje rezolucije otvoriti Pandorinu kutiju i svet suočiti sa nizom optužbi za genocid.

Dokumenti u Generalnoj skupštini UN nemaju obavezujuću snagu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike