Premijer Vučević: Kapa dole za to što je predsednik uradio, ovo je bila bitka Davida protiv Golijata

24.05.2024

08:16 >> 08:18

0

Premijer je naglasio da je nakon ove sednice Mađarska upisana zlatnim slovima

Premijer Vučević: Kapa dole za to što je predsednik uradio, ovo je bila bitka Davida protiv Golijata
Copyright Tanjug

Premijer Srbije Miloš Vučević govorio je večeras za Informer TV o završenoj Generalnoj skupštini UN, u Njujorku, na kojoj je doneta Rezolucija o Srebrenici, za koju su glasale 84 zemlje. Prema njegovim rečima iza nas su teški dani.

-Teške nedenje su iza nas. Rezolucija je formalno usvojena, a suštinski ne. Ona ima legalitet, a nema legitimitet. Nemate većinu, da ne kažem pod kojom tačkom su je kandidovali, pod kulturom mira. S jedne strane osećaj nepravde, s pravom, s druge strane osećaj ponosa, da smo kao država uspela da zabavi o jadu sve ove velike sile. Da mi budemo mali upaljač koji je probudio slobodarski duh u mnogim državama. Istina je jača od nepravde. Mnogo sam ponosan, ovo je bila bitka Davida protiv Golijata. Iz energije predsednika se pokreće cela Srbija i Srpska da nije sama. Kapa dole za to što je predsednik uradio, verovatno se zamerio. Nismo svesni stvarima kojima svedočimo, nismo svesni ovog otpora koji je Srbija učinila. 107 država je suštinski stalo na stranu istine, a siguran sam da je najmanje 20 pod prisilom i mukom. Posle glasanja su neki pokušali da sebe operu. Imamo političku obavezu da ne zaboravimo njihovo prijateljstvo. Moraju da se pamte. Žena iz Nikaragve je održala predavanje šta je genocid. Sad je bitno da Srbija i Srpska ne pokleknu, gore glave, sad se lomi rezultat. Nama treba smirenost, sabornost i vera u Boga i sebe. Kada to imate uz sebe sve može da se izdrži.

Printskrin / Informer TV
 

Premijer je naglasio da je nakon ove sednice Mađarska upisana zlatnim slovima.

-Imali smo s njima teški period, ali to što su uradili je za divljenje. Kapa dole Slovačkoj, Grcima. Meni je za Iran najkrivlje što je glasao, uvek smo se trudili da budemo prijatelji. Moje poreklo je od Kuča,trebalo bi da budem za veću dozu razočaranosti, ali oni imaju pravo da donose svoje odluke. Imam pitanje gde je 100.000 Srba iz Sarajeva. Otišli su jer su spasavali glave na ramenima. Gde je ćirilica u Crnoj Gori?Što vam smeta crkva i jezik? Pa, to su vam prozapadne vrednosti, da poštujete moju kulturu. Najveći broj individualno osuđenih su Srbi, etnički smo proterani, okupiran deo teritorije. To su psihološki ratovi koji se vode, to je predsednik Vučić nekoliko puta govorio. Mi danas smo bili u stanju da se borimo protiv ove rezolucije. Do 2012. godine mi bismo glasali za ovu revoluciju. Ovo je za mene prvi uspeh da mi kažemo "Ne", kada su za nas u pitanju nacionalni interesi. Menja se geopolitika. To oni u kolektivnom Zapadu ne razumeju, misle da smo i mi dalje u 90-im godinama prošlog veka. Pogledajte koliko država sme da kaže ne ili da im kaže u brk šta je istina. Meksiko je bio ucenjen na najgori moguć inačin, da će im povući fabrike i investicije. To narod mora da zna. Menja se svet i istina dolazi na videlo, ugleda svetlo dana.

Printskrin / Informer TV
 

 

Rezultat posete predsednika Sija je glas protiv rezolucije koji je došao od predstavnika Kine.

-Kina, koja ima konzervativniju diplomatiju, njihov stalni predstavnik je glasao protiv. Ne zaboravimo Rusku federaciju. Kapa dole i Belorusiji, Minsku. Mađarima kapa dole, Kipranima, Grcima. Ne bi Bosna glasala da su poštovali njene institucije. Jedan ambasador se odmetnuo tamo u Njujorku. Šta će dobro doneti ta Reolucija BiH i nama, niko ne zna. Niti će doći do pomirenja, samo smo otvorili Pandorinu kutiju. Skandalozno je bilo otvaranje nemačke ambasadorke. Politička sudbina Vučića je u rukama građana Srbije. A na nama je da čuvamo našeg predsednika, one koje smo birali, jer je i to odraz zrelosti naroda. Svi kao jedan. On se zamerio, ali je dobio veliku podršku građana Srbije i Srba u svetu- rekao je premijer i dodao:

-Sada ide talas anestezije. Od sutra će krenuti svi da nas ubeđuju da nema posledica, da su se preterano uzburkale strasti, da smo mi od svega napravili dramu, da je to normalno da se takva rezolucija usvojila. A onda ćete čuti da mora da bude revizija Dejtonskog sporazuma. Tu će se naći tri, pet istoričara, pravnika da je to put za ukidanje Republike Srpske. Znate šta znači to što Emirati nisu glasali, znajte da je to teško. Oni su nam doveli 4,5 država na strani istine. Pa Indonezija, najveća muslimanska država, je bila uzdržana. Svet se menja, ja bih rekao na bolje.

On se dotakao i reakcije Đilasa na donošenje Rezolucije i rekao:

-Ovo što je Đilas uradio je samo autogol. Neukusno je to što je rekao, to je za prezir. Da pogledate i idete dalje. Mogao je da kaže da ovo nije mala stvar, a ne da Vučić podnese ostavku. Ima onih koji su pijuni u rukama ambasadora, a ima i onih koji su po imenu i prezimenu po poreklu ovaj narod a imaju antagonizam prema sopstvenom narodu. Oni čak nisu imali ni komunističku ideologiju. Prešli su brzo u socijaldemokratske krugove, da bi onda prešli u zelenu nijansu. Oni su kao semafor. Ali, imaju kontinuitet- preziru Srbiju, srpsku crkvu i državnika. Srbi vole da imaju snažnog lidera. Neću da imam predsednika koga niko ne zna u državi, hoću da imam čoveka koji je odgovoran za našu državu. Pa, i u kući mora da se zna ko je domaćin. Ne mogu da budem građanin sveta, a da nisam prvo Srbin. Ne mogu da volim drugog, a da mrzim svoje. Sve poštujem i uvažavam. Oni se gade delova grada, ovo nije Beograd, ovo ne pripada Novom Sadu. Potpuno nedoraslo ovoj situaciji. Sutra treba da idemo svi ponosno na posao, u školu, da se družimo, da idemo uzdignute glave i pravog pogleda i isceljene duše. Da svi sa ponosom nosimo srpsku trobojku. To je naša zastava, ne iritiramo nikoga. To je zastava ove države. Srpska zastava nek se vijori doveka, kao znak slobode. Ljubav moramo da imamo prema sopstvenom narodu- zaključio je premijer Srbije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike