Bulevar Evrope nije jedini prestup Bore Novakovića: Osuđen za još 16 isplata bez tendera

23.05.2024

14:39

0

Mimo zakonskih procedura, Novaković je kao direktor „Zavoda za izgradnju grada“ isplatio 356 miliona dinara

Bulevar Evrope nije jedini prestup Bore Novakovića: Osuđen za još 16 isplata bez tendera
Copyright Printscreen

Nestanak 4,5 miliona evra na gradnji Bulevara Evrope nije jedini prestup Borislava Novakovića, nosioca opozicione liste „Udruženi za slobodni Novi Sad“.

Novaković je višestruko osuđivan za isplatu 356 miliona dinara bez tendera, dok je bio direktor novosadskog Zavoda za izgradnju grada. Kad se sabere taj novac sa 4,5 miliona evra nestalih na gradnji Bulevara Evrope, on je odgovoran za nestanak oko sedam miliona evra.

Sukob sa zakonom konstatovali sud i državni revizor

Mimo zakonskih procedura, Novaković je kao direktor „Zavoda za izgradnju grada“ isplatio 356 miliona dinara. To je nešto više od tri miliona evra. Prema presudama, Prekršajni sud u Novom Sadu doneo je 2014. protiv Novakovića objedinjenu presudu za 16 isplata mimo zakona o javnim nabavkama.

U septembru 2010. u dva dana je jednoj firmi za asfaltiranje puteva isplatio 303.847.000 dinara. Prvo je 14. septembra avansno isplaćeno 243.855.000 dinara, a potom, sutradan 15. septembra, još 59.992.000 dinara, bez prethodno potipisanog ugovora. Nezakonita isplata konstatovana je i u nalazu.

Državne revizorske institucije iz februara 2012. godine, kada je DS još uvek bio na vlasti, pa Novaković nije mogao da se žali kako je u pitanju politički proces koji mu smešta nova vlast.

Bez tendera 13 isplata istoj firmi

Sud i državni revizor konstatuju još drastičniji sukob sa zakonom. U decembru 2010. Novaković je odobrio i potpisao prebacivanje 16.535.000 dinara za radove za koje uopšte nije sprovedena nikakva javna nabavka, ali je on naknadno potpisao ugovor, mimo zakona.

A dan pred doček Nove godine, 30. decembra 2010. je odobrio isplatu 35.667.000 dinara, jednoj, u to vreme omiljenoj firmi Demokratske stranke, koja je bila umešana u nestanak novca za nikad izvedene radove na rekontrukciji dvorca „Heterlendi“, kao i za niz drugih malverzacija i mahinacija.

U presudi prekršajnog suda i nalazu državnog revizora konstatuje se da je ovih 35 miliona isplaćeno tako što je Novaković da bi izigrao zakon, sa tom građevinskom firmom zaključio čak 13 ugovora o nabavkama male vrednosti, kako ne bi morali da raspisuju javnu nabavku.

Međutim, u presudi i nalazu revizora se decidirano navodi da je reč o istovrsnim uslugama, i da je već kod drugog ugovora morala da se raspiše javna nabavka. Konstatuje se da je zakon prekršen čak 13 puta, ali je u sudu za svih 13 isplata vođen jedan objedinjeni postupak.

Za nestanak 3 miliona evra platio 200.000 dinara

Za svaki od četiri, a zapravo 16 prekršaja, Novaković je osuđen na jedinstvenu prekršajnu kaznu od 200.000 dinara, što je 0,5 odsto vrednosti svih nezakonitih isplata.

Zanimiljivo je da se na sudu, i vezi s nezakonitim isplatama tri miliona evra, branio na isti način kao i u slučaju Bulevara Evrope, tako što je krivicu svalio na zaposlene. Pozivao se na sistematizaciju radnih mesta, i tvrdio da je on kao direktor samo potpisivao dostavljenu dokumentaciju.

Međutim, pravnici s kojima smo razgovarali smatraju drugačije.

– Budući da je za samo četiri meseca u toku jedne godine Zakon o javnim nabavkama prekršen čak 16 puta, kao i da je prethodne godine mimo zakona avansno isplaćeno 4,5 miliona evra za neizvedene radove, postoje ozbiljne indicije da je to bio manir poslovanja, da je kršenje zakona bila svesna radnja i sud je to morao da konstatuje. Neznanje ne može da se opravda čak jedanput, a ne 16, a zapravo s Bulevarom Evrope, 17 puta – kaže bivši sudija novosadskog privrednog suda.

Pored ovih slučajeva, Novaković je hapšen i suđeno mu je zbog malverzacija oko preprodaje parcele za hotel „Holidej in, osuđen je na šest meseci zatvora, dve godine uslovno zbog sukobljavanja s policijom.

Uprkos brojnim sudskim procesima i presudama o kršenju zakona Novaković je nosilac izborne liste „Udruženi za slobodni Novi Sad“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike