Povodom akcije Kurtijeve policije na severu KiM oglasili se iz Kfora i Euleksa: Nismo znali

21.05.2024

16:45

0

Službenici KFOR-a nisu bili uključeni u tu akciju

Povodom akcije Kurtijeve policije na severu KiM oglasili se iz Kfora i Euleksa: Nismo znali
Copyright Tanjug

KFOR je neposredno pre početka upada takozvane kosovske policije u filijale banke Poštanske štedionice u četiri opštine na severu Kosova i Metohije bio obavešten o toj akciji, saopštila je danas ta misija.

Kako je misija navela u saopštenju, službenici KFOR-a nisu bili uključeni u tu akciju.

"Misija očekuje blagovremene konsultacije o bilo kojoj akciji kosovske policije ili KBS koja bi mogla da utiče na regionalnu bezbednost. KFOR nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU obezbeđujući bezbednosni okvir neophodan da bi diplomatija napredovala", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je dijalog jedini način da se reše nerešena pitanja i dođe do rešenja koja poštuju prava svih zajednica.

"KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat, zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, da obezbedi bezbedno i bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno", zaključio je Kfor.

Ranije danas misija Euleks je u odgovoru Tanjugu rekla da nije bila obaveštena da će da dođe do upada tzv. kosovske policije u filijale Poštanske štedionice, ali da su po mandatu posmatrali akciju.

Pripadnici tzv. kosovske policije upali su u ponedeljak u ekspoziture Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, dok su građani pokušavali da podignu penziju, socijalnu pomoć i druga novačna sredstva, dok je direktor filijale Banke Poštanska štedionica u Kosovskoj Mitrovici Igor Radić, priveden u svojstvu svedoka i nakon toga pušten.

Poštanska štedionica
 

 

Američki Stejt department, misija OEBS-a i EU izrazili su zabrinutost zbog akcije koja, kako su naveli, nije iskoordinisana sa međunarodnim partnerima.

Evropska unija je u saopštenju dodala i da ta operacija dokazuje da kosovske vlasti daju prioritet "jednostranim i nekoordinisanim akcijama više nego saradnji sa prijateljima i saveznicima".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike