Potresla me je vest: Ministar Dačić uputio saučešće Iranu zbog pogibije predsednika Raisija

20.05.2024

14:24

0

Iranski narod ostao je bez posvećenog lidera, odanog svojoj zemlji i visokoj dužnosti koju je obavljao, poručio je Dačić

Potresla me je vest: Ministar Dačić uputio saučešće Iranu zbog pogibije predsednika Raisija
Copyright Iranian Presidency Office via AP 24sedam/Katarina Mihajlović

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uputio je izraze saučešća rukovodstvu i narodu Irana povodom pogibije predsednika Ebrahima Raisija i ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana.

-Potresla me je vest o tragičnoj smrti predsednika Ebrahima Raisija, ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, kao i članova njegove visoke delegacije. Iranski narod ostao je bez posvećenog lidera, odanog svojoj zemlji i visokoj dužnosti koju je obavljao. Srbija je izgubila dokazanog prijatelja i važnog partnera sa kojim smo iskreno radili na dobrobit tradicionalne bliskosti naših naroda, naveo je Dačić.

Dodao je da je imao čast da, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Republike Aleksandra Vučića, prisustvuje predsedničkoj inauguraciji Ebrahima Raisija, i zadovoljstvo da, od prvih dana njegovog mandata, ostvari blisku i plodotvornu saradnju.

-Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan bio je posvećen stalnom unapređenju veza sa Srbijom, u čemu sam godinama imao dobru saradnju sa njim, dok sam bio na čelu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Naša tesna saradnja potvrdila se i nedavno, kada sam imao čast da telefonom razgovaram sa iranskim šefom diplomatije u vezi sa predlogom rezolucije u UN o Srebrenici, kojom prilikom je ministar Abdolahijan pokazao veliko razumevanje za stavove Srbije. Odlazak predsednika Raisija i članova njegove visoke delegacije, ogroman je gubitak za Iran, njegov narod i državno vođstvo, zbog čega izražavam najdublje saučešće, naveo je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Podsetimo, predsednik Irana Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan, kao i još sedam zvaničnika i članova posade, poginuli su u padu helikoptera na severozapadu Irana. 

Iranska vlada imenovala je danas zamenika ministra inostranih poslova Alija Bagerija Kanija za vršioca dužnosti ministra inostranih poslova nakon što je šef diplomatije Irana Hosein Abdolahijan poginuo u helikopterskoj nesreći zajedno sa predsednikom Ebrahimom Raisijem, prenosi Rojters.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike