Reakcije iz Srbije na Inckovu odluku: Istina se ne može nametnuti zakonom

23.07.2021

15:24 >> 15:26

0

Autor: M. I.

Incko je rešio da se osveti svim narodima u BiH, poručio je Vulin

Reakcije iz Srbije na Inckovu odluku: Istina se ne može nametnuti zakonom
Copyright Youtube printscreen

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin danas je, reagujući na odluku odlazećeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da nametne zabranu negiranja genocida, poručio da se istina ne može nametnuti zakonom i da je Incko rešio da Srbe “ućutka” i zabrani im da govore istinu o građanskom ratu u BiH.

– Na samom kraju mandata, Incko je rešio da se osveti svim narodima u BiH i da zemlju koju nije zavoleo, niti je bilo čime dobrim zadužio, uznemiri i podstakne rasprave i podele – naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

pročitajte još:

On je upitao i šta će se desiti ako milion Srba iz Republike Srpske potpiše peticiju u kojoj svedoči da genocida nije bilo, hoće li svi ići u zatvor i kako će se zvati zatvor u kome će za istinu stradati milion Srba.

– Da li će se taj zatvor zvati BiH? Da li se zabrana svedočenja istine odnosi samo na Srbe u BiH, da li će na Interpolovoj poternici završiti i Srbi iz Srbije i svi drugi slobodnomisleći ljudi koji ne priznaju ono čega nije bilo? I da li će ovaj zakon poslužiti za konačni obračun sa Aleksandrom Vučićem i svima nama koji ne damo da Srbi postanu narod genocida? – pita Vulin.

Printscreen/Youtube/Novo jutro

Takođe, pita i šta će reći Incko i oni koji ga podržavaju, ako Srbija donese zakon o zabrani priznanja Kosova i Metohije kao nezavisne države i na poternicu stavi sve koji o Autonomnoj pokrajini KiM govore kao o državi Kosovo.

– Ako ima razuma, Inckova osveta narodima u BiH će biti, ili sprečena, ili ignorisana – naveo je Vulin.

Selaković: Nametnuti zakoni nikome nisu ništa dobro doneli

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković ocenio je da današnja odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka ne može nikome doneti ništa dobro, kao ni bilo koji drugi nametni stav, odluka ili zakon.

Incko, kome mandat ističe 1. avgusta, doneo je odluku da iskoristi takozvana bonska ovlašćenja i nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

– Naš stav vrlo je jasan – nametnute odluke, nametnuti stavovi u ovom slučaju nametnuti zakoni nikome ništa dobro nisu doneli, nisu doveli ni do kakvog prosepriteta – rekao je Selaković nakon sastanka sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović koja ga je, kako je rekao, informisala podrobno o svim detaljima odluke odlazećeg visokog predstavnika iz Sarajeva.

TANJUG/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ CEDOMIR PETARIC

– Kao ministar spoljnih poslova države koja se apsolutno zalaže za promociju mira i stablnosti, za jačanje mira i stabilnosti u čitavom regionu bez kojih nema prospertiteta nikakve vrsrte, i u ovoj nametnutoj odluci imamo baš stav kakav sam naveo – rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Selaković je rekao da želi da veruje da će stabilnost moći da se očuva.

– Ali je veliko pitanje šta će se u buduhcnosti dešavati – rekao je Selaković.

Kako je saopšteno iz Kancelarije visokog predstavnika, Zakon koji sledi i koji čini sastavni deo ove odluke stupa na snagu odmah, na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupstina BiH ne usvoji u istom obliku, bez izmena i dopuna i bez dodatnih uslova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike