Vučić: Sutra ću primiti patrijarha, razgovaraćemo i o zabrani ulaska na KiM (FOTO)

16.05.2024

15:21

0

To što patrijarhu nisu dozvolili ulaz, to je valjda dokaz kako oni poštuju ljudska prava i baš ih kvalifikuje da se kandiduju za Savet Evrope

Vučić: Sutra ću primiti patrijarha, razgovaraćemo i o zabrani ulaska na KiM (FOTO)
Patrijarh Porfirije i predsednik Vučić u Patrijaršiji - Copyright Instagarm_buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sutra primiti patrijarha Porfirija u Predsedništvu Srbije i da će imati prilike da razgovaraju o tome što srpskom poglavaru nije dozvoljen ulaz na KiM.

"To što patrijarhu nisu dozvolili ulaz, to je valjda dokaz kako oni poštuju ljudska prava i baš ih kvalifikuje da se kandiduju za Savet Evrope. Primiću ja sutra i patrijarha i vladike u Predsedništvu Srbije, pa ćemo imati više prilike da o tome razgovaramo", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Kotoru.

Vučić je danas prisustvovao Samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Kotoru na samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija".

Podsetimo,  vlasti tzv. Kosova u ponedeljak na administrativnom prelazu Merdare nisu dozvolile patrijarhu sprskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju KiM, kako bi prisustvovali u utorak svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora SPC u Pećkoj patrijaršiji.

Bez ikakvog razloga i obrazloženja patrijarh Porfirije i episkopi vraćeni su sa administrativnog prelaza odnosno uručene su im tzv. odbijenice. 

Priština pokušala da ponizi Crkvu, unosi dodatni strah među Srbe na KiM

Sveti Arhijerejski Sabor saopštio je da je Crkva suočena sa potpunim bezakonjem koje aktuelna vlast u Prištini sprovodi prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom pravoslavnom narodu, ovoga puta ograničavajući slobodu kretanja samom poglavaru SPC Porfiriju i srpskim arhijerejima i da SPC i srpski narod na KiM žive u potpunoj nesigurnosti.

Kako je navedeno, to što je poglavaru SPC onemogućeno da ode u Pećku patrijaršiju je kao da papi bude zabranjeno da ode u Vatikan ili poglavaru Crkve Engleske u katedralu u Kenterberiju.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike