Starović o odluci Prištine o Visokim Dečanima: Kurti mali, zakasneli korak pokušava da predstavi kao veliki iskorak!

14.03.2024

09:45

0

"Zašto kažem da je to samo uslovno dobra vest. To je zbog strašne manipulacije koja se od jučerašnjeg dana pa nadalje sprovodi od strane Prištine"

Starović o odluci Prištine o Visokim Dečanima: Kurti mali, zakasneli korak pokušava da predstavi kao veliki iskorak!
Copyright Tanjug printscreen

Prištinsku odluku o vraćanju dela zemljišta manastiru Visoki Dečani uslovno moramo shvatiti kao dobru vest, kaže za RTS državni sekretar Nemanja Satrović. 

Odluku o ukidanju dinara na KiM, Priština pokušava da predstavi kao puku monetarnu odluku, a to je mnogo više od toga, rekao je Starović. Krajnji cilj Kurtija je gašenje vitalnih ustanova neophodnih za život srpske zajednice, napominje Starović.

U Prištini boravi specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar. Vlada u Prištini naložila je juče Katastarkoj agenciji da uknjiži 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani i na taj način sprovede odluku tzv. ustavnog suda, kojom je manastiru potvrđeno vlasništvo nad imanjem koje osporavaju lokalne vlasti,

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je to vest koja je na neki način obeležila jučerašnji dan, i koju uslovno možemo shvatiti kao dobru vest, budući da je prošlo osam godina od konačne odluke kosovskog ustavnog suda kojom se to parče srpske zemlje mora vratiti srpskom manastiru.

- Zašto kažem da je to samo uslovno dobra vest. To je zbog strašne manipulacije koja se od jučerašnjeg dana pa nadalje sprovodi od strane Prištine i njenih međunarodnih sponzora, gde se taj mali, zakasni, podrazumevajući korak pokušava predstaviti kao nekakav veliki iskorak ili ustupak srpskoj zajednici i Republici Srbiji koji zavređuje nekakvu veliku nagradu od strane međunarodne zajednice, uprkos svim onim strašnim i užasnim potezima koje Kurti izveo u prethodne tri godine, od kada je došao na čelo privremenih institucija samouprave - rekao je Starović.

Podseća da se radi o "svojevrsnoj okupaciji severa KiM od strane njegovih specijalnih monoetničkih militarizovanih snaga, kosovske policije, zabrani prometa, robe proizvedene u centralnoj Srbiji i ukidanja prava glasa za Srbe koji na KiM žive i konačno do poslednje odluke iz decembra prošle godine kojom se pokušava uzeti i hleb sa stola za naše sunarodnike".

Sve to sada nije bitno, kaže Starović i dodaje da se Kurti po tom tumačenju, po toj interpretaciji, valja nagraditi ubrzanim procesom prijema Prištine u Savet Evrope.

Prema njegovim rečima, to je nešto što zapravo vređa zdrav razum svih građana Srbije.

"Roditelj iz pakla"


- Mene podseća na onu situaciju kada imate nekog roditelja iz pakla koji punih osam godina svakoga dana maltretira i tuče svoju decu i kada jednom konačno odluči da prestane sa tim on istoga dana dobija nagradu za oca godine. Iako i dalje tu isto svoju decu maltretira na druge načine, vređa ih, ponižava, zanemaruje, ne šalje u školu, izgladnjuje, tuče njihovu majku, pije i kocka se - naveo je primer.

Starović dalje navodi da se možda taj otac sutra predomisli, volja mu se promeni, ali nastavlja da tuče svoju decu.

- To je slika i prilika onoga sa čime se Srbija i prostoru Kosova i Metohije suočavaju i to je nešto što moramo na što jasniji i izričitiji način svakog dana predstaviti svojim sagovornicima, pogotovo iz zapadnog dela međunarodne zajednice - kaže on.

- Ja nemam nikakvih iluzija da će to dovesti do nekakve epohalne promene u njihovom pristupu. Često će oni samo slegati ramenima. Ali znate, ako nas istorija nečemu uči, uči nas tome da se uvek pre ili kasnije na koncu ispostavi neka etička dividenda. Jer zlo, pokvarenost i nepravda na koncu uvek pojedu sopstvenu supstancu. Tome nas je naučila istorija svetskih ratova - naveo je Starović.

Krajnji cilj Kurtija

Govoreći o odluci Prištine da ukine dinar, Starović kaže da Priština to pokušava da predstavi kao puku monetarnu odluku, a to je mnogo više od toga.

Krajnji cilj Aljbina Kurtija je gašenje vitalnih ustanova neophodnih za život srpske zajednice, napominje Starović.

Dolazimo do pitanja da li su Srbi sa KiM manje jednaki u odnosu na bilo koga drugog, da li su ljudska bića niže vrednosti, kaže državni sekretar.

- Bez kaznenih mera prema pritšinskoj administraciji neće doći do promene obrazaca ponašanja Kurtija - zaključio je Starović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike