Žiofre pozvao Srbiju da se pridruži evropskoj porodici!

09.05.2024

23:05

0

Dodao je da se u kontekstu pridruživanja Srbije EU raduje saradnji sa novom vladom, koja uključuje i aktuelne reformske agende

Žiofre pozvao Srbiju da se pridruži evropskoj porodici!
Copyright Tanjug printscreen

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas na svečanosti povodom Dana Evrope, dana koji slavi mir i jedinstvo, da je EU potpuno posvećena podršci Srbiji i njenim građanima da se pridruže velikoj evropskoj porodici kojoj s pravom pripadaju. 

"Evropa je naša kuća, kuća otvorena da prigrli nove zemlje. Prošlog oktobra u Granadi lideri EU su ponovo potvrdili da proširenje predstavlja geostrateško ulaganje u mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet i traženo je od EU da bude spremna da primi nove članice", podsetio je Žiofre na prijemu u Botaničkoj bašti kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naglašavajući da je EU potpuno posvećena podršci Srbiji i njenim građanima u procesu pristupanja, Žiofre je podsetio da sve to, uz stalne napore da se zemlja reformiše, zahteva i političku volju za sprovođenjem reformi i  hrabrost da se sva teška pitanja reše.

Dodao je da se u kontekstu pridruživanja Srbije EU raduje saradnji sa novom vladom, koja uključuje i aktuelne reformske agende. 

Tanjug printscreen
 

Pozvao je gradajne Srbije da se priduže EU, da dalje "svi zajedno gradimo evropski dom, dom demokratskih vrednosti, koji će doneti prosperitet svima".

"Pridružite nam se u daljoj izgradnji evropskog doma da obezbedimo zaštitu naših građana, interese i životnog standarda. Pridružite nam se da zajedno gradimo evropski dom, dom koji može da sarađuje sa drugim u sve složenijem i izazovnijem svetu. I pridružite nam se da dodatno i dalje gradimo naš evropski dom, da otvorimo i poželimo dobrodošlicu novim evropskim članicama.", kazao je Žiofre.

Ambasador je dodao da su Ukrajina, Moldavija i Gruzija zemlje kandidati i nagalsio da sada zaista postoji nova prilika koju i Srbija zajedno sa celim Zapadnim Balkanom treba da iskoristi.
Podsetio da će Evropski plan rasta zajedno sa programom za reforme i rast, vredan šest milijardi evra obezbedit dodatnu podršku na putu pristupanja Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

Srbija je, kako je naveo, zajedno sa fondovima IPA u proteklih 10 godina dobila više od 4 milijarde evra, a taj iznos kada se združi sa šest milijardi iz plana, značiće da će intenzitet po glavi stanovnika za Srbiju biti jednak kao za zemlje članice koje dobijaju sredstva iz kohezionog fonda.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike