Ðurić o Inckovoj odluci: Naš narod je ispresecan granicama, a nama je u interesu da one postanu što mekše

24.07.2021

14:10 >> 13:46

0

Autor: M. I.

Ðurić je naveo da Srbija ne želi vraćanje regiona u prošlos

Ðurić o Inckovoj odluci: Naš narod je ispresecan granicama, a nama je u interesu da one postanu što mekše
Copyright YouTube/Printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY

Najbolji odgovor visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Incku biće razvoj, oporavak i ubrzani napredak Republike Srpske, koju će Srbija, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezana nastaviti bratski da pomaže, rekao je danas ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić.

Ðurić je, u izjavi za Tanjug, povodom odluke Incka da na kraju svog mandata, uvede zabranu i kažnjavanje negiranja genocida u Srebrenici, rekao da Srbija daje svoj odlučan doprinos očuvanju mira i stabilnosti u BiH, RS i Federaciji, i to već decenijama.

pročitajte još:

– Prosto je začuđujuće i frapantno, u negativnom mislu, da ljudi koji su bogato plaćeni za to da daju svoj doprinos očuvanju mira i stabinosti rade nešto što podseća na delovanje međunarodnih predstavnika u BiH, i to ne čak onih iz 20-og već 19-og veka, kada su, takođe, neki međunarodni predstavnici nakon 1878. godine pa sve do aneksije od strane Austrougarske upravljali ovim područjem – kazao je on.

Ðurić je naveo da Srbija ne želi vraćanje regiona u prošlost, već želi prevazilaženje nesuglasica i problema.

– To je naš vitalni interes. Naš narod je ispresecan granicama koje su nastale nakon 90-tih godina. Nama je u interesu da one postanu što mekše, neosetne poput šengenskih – objasnio je on.

Ðurić je kazao da će se Srbija suprotstaviti tendencijama da se kopanjem po podelama od pre 30 ili 150 godina, region vraća u prošlost odgovornošću, radom i ubrzanim razvojem.

– Uveren sam, poznavajući predsednika Aleksandra Vučića i Milorada Dodika da Srbi u našem neposrednom susedstvu nemaju razlog za zabrinutost, u smislu da ovakva odluka može da dovede do posledice do koje su donosioci te odluke to želeli – ukazao je on.

Ðurić je naglasio da će mir, stabilnost, ali i srpski interesi biti sačuvani.

– Ovo nije vreme kada Srbi mogu biti lako isprovocirani, lako uhvaćeni u tu vrstu zamke – zaključio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike