Kurti kipti od besa, ne zna šta ga je snašlo: Udario na najbliže saveznike tzv. Kosova, priznao da ih je Aleksandar Vučić sve pobedio(VIDEO)

08.05.2024

14:32

0

Ogorčen na najbliže saveznike tzv. Kosova

Kurti kipti od besa, ne zna šta ga je snašlo: Udario na najbliže saveznike tzv. Kosova, priznao da ih je Aleksandar Vučić sve pobedio(VIDEO)
Ilustracija - Copyright AP Photo/Visar Kryeziu/Tanjug/Marko Đoković

Premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti izjavio je da je za žaljenje što saveznici uslovljavaju članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope. On je, nakon reakcije evropskih zemalja, a posebno Francuske i Nemačke, potpuno besan, a još mu je više "trn u oku" velika pobeda politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića po pitanju članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope.

- (Tzv.) Kosovo ne prihvata uslovljavanje članstva Saveta Evrope Asocijacijom. Normalizacija odnosa se dešava u Briselu, a ne u Strazburu. Za žaljenje je što demokratske zemlje (aludirajući na Francusku i Nemačku) nameću takve uslove - rekao je Kurti. 

Podsećamo, zvaničnica za informisanje u Savetu Evrope (SE) Estel Štajner potvrdila je u utorak da zahtev Kosova za prijem u tu organizaciju „sada nije na dnevnom redu“ sastanka Komiteta ministara država članica 16. i 17. maja.

Francuska, kojoj su se pridružile i Nemačka i Italija, zatražila je da se odloži odlučivanje o kandidaturi tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope na majskom sastanku Komiteta ministara, objavio je tiranski Albanijan post pozivajući se na diplomatske izvore. Prema istim izvorima, danas se u Strazburu očekuje poslednji sastanak ambasadora zemalja članica pre sastanka ministara, na kome se očekuje i donošenje dugo očekivane odluke o tzv. Kosovu.

Tokom tog perioda, zemlje Kvinte su tražile od tzv. premijera Kurtija da napreduje po pitanju Asocijacije - ZSO slanjem njenog statuta na razmatranje Ustavnom sudu.

Uzimajući u obzir činjenicu da, uprkos obavezama, Kurtijeva vlada nije preduzela nijedan korak u tom pravcu, Francuska je napravila demarš zemljama članicama Saveta Evrope, tražeći odlaganje odlučivanja o tzv. Kosovu.

Kako saznaje Albanijan post očekuje se da ambasadori zemalja članica Saveta Evrope pitanje članstva Kosova danas neće uključiti u dnevni red majskog ministarskog sastanka.

Prema navodima Albanijan posta, iako nemački stav do sada nije bio jasan, sada se čini jasnim da i Nemačka zauzima stav da Kurtijeva vlada mora da preduzme konkretne korake po pitanju ZSO, da bi dobila članstvo u Savetu Evrope.

Francuska, Nemačka i Italija već su na stanovištu da se članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope može odložiti do trenutka kada Vlada tzv. Kosova dokaže svoju posvećenost sprovođenju ZSO, slanjem nacrta statuta Ustavnom sudu. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike