Ana Brnabić: Poseta Si Đinpinga zamajac za novi talas saradnje

08.05.2024

10:51

0

Predsednica Skupštine je podsetila da Peking priznaje teritorijalni integritet Srbije

Ana Brnabić: Poseta Si Đinpinga zamajac za novi talas saradnje
Copyright TANJUG/ STR

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić istakla je danas da za nju dolazak kineskog predsednika Si Đinpinga predstavlja čast i zadovoljstvo, kao i da je sinoćni doček bio impresivan, a da će ova poseta biti zamajac za novi talas saradnje na ekonomskom planu. 

Ana Brnabić je rekla da je na sinoćnem dočeku kineskog predsednika u Beogradu bilo primetno prisno prijateljstvo, međusobno uvažavanje i poštovanje te da se videlo da nam je u posetu došao, kako je rekla, prijatelj, a ne samo jedan od najvažnijih lidera sveta.

Tanjug
 

 

"To je veličina Kine, oni se prema drugim zemljama ne ponašaju kao prema zemljama drugog reda", rekla je predsednica Skupštine za Pink. 

Zahvaljujući Kini, glas slobodarskih zemalja poput Srbije se čuje

Poseta je još važnija nego ona iz 2016. godine, napomenula je Brnabić i dodala da u poslednjih deset godina, zahvaljujući Vučiću, imamo istorijski nivo saradnje sa Kinom

"Zahvaljujući Kini, glas slobodarskih zemalja poput Srbije se čuje", rekla je predsednica Skupštine i dodaje da je Kina odigrala veliki deo u fazi ekonomskog rasta i razvoja Srbije.  

U toj oblasti najviše je istakla saradnju u upravljanju Železarom Smederevo i RTB Bor koji zajedno imaju ukupno 10.000 zaposlenih. 

TANJUG/ STR
 

 

Ona je pojasnila da je članstvo u EU najbolje za Srbiju, ali je ukazala da bi taj potez pozitivno uticao i na porast kineskih investicija, kako se to vidi na primeru Mađarske.  

Teritorijalni integritet

"Od pet najvećih izvoznika iz Srbije, prva tri su kineske kompanije, četvrta i peta su nemačke kompanije. I onda neko kaže, pa to je bez veze. Pa šta je tu bez veze? Ova poseta Sija je tek zamajac za novi talas te saradnje", napomenula je Brnabićeva. 

Podsetila je da Peking priznaje teritorijalni integritet Srbije.

"Dakle za Narodnu Republiku Kinu, u skladu sa međunarodnim pravom, Kosovo i Metohija je naravno sastavni deo Republike Srbije....da ništa drugo za Srbiju nisu uradili, pa treba da im postavljamo crveni tepih odavde do Kosova. Da ništa drugo nisu uradili. A sve ovo ostalo imamo", rekla je Ana Brnabić. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike