"U okolini Srebrenice je ubijeno više hiljada Srba": Izraelski istoričar progovorio o etničkom čišćenju našeg naroda o kojem se ćuti

26.08.2023

12:23

0

Grajf naglašava da kada govori o stradanju svih ljudi, a to je i u nazivu komisije, onda morate da opišete sve, ništa se ne sme gurati pod tepih

"U okolini Srebrenice je ubijeno više hiljada Srba": Izraelski istoričar progovorio o etničkom čišćenju našeg naroda o kojem se ćuti
Gideon Grajf - Copyright Foto: Printscreen/Youtube, Fondation Auschwitz

U opsežnom izveštaju, Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda na području srebreničke regije od 1992. do 1995. utvrdila je da je na ovom području ubijeno više hiljada Srba.

Postojalo je nastojanje etničkog čišćenja Srba, rekao je izraelski istoričar i predsednik Nezavisne međunarodne komisije, Gideon Grajf, u intervjuu za RTRS.

Grajf je demantovao tvrdnje pojedinih medija iz Federacije da je komisija u izveštaju predstavila izmenjen broj stradalih muslimana u regiji Srebrenice.

- Postojalo je nastojanje da se etnički očiste mnoga srpska sela, na hiljade Srba je brutalno ubijeno u periodu od 1992 do 1993. na području Srebrenice.O tome se ne zna dovoljno, o tome se ne objavljuje dovoljno, a jedan od naših ciljeva bio je da pokažemo i taj deo istorije. Istorija ne može biti jednostrana - poručio je Grajf.

Grajf naglašava da kada govori o stradanju svih ljudi, a to je i u nazivu komisije, onda morate da opišete sve, ništa se ne sme gurati pod tepih.

- Nemam ovde podatke, ali se radi o hiljadama. Ubijani su u svojim domovima, ispred kuće, na delu je bilo brutalno etničko čišćenje i o tome se mora govoriti - dodao je Grajf.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike