Adamović: U Srebrenici nije bilo genocida, Zapadu ne bi odgovarala istina! Karadžić i Mladić nisu ratni zločinci i nije im mesto u zatvoru

19.04.2024

13:55

0

Prema Adamovićevim rečima, najvažnija poruka jučerašnjeg mitinga "Srpska te zove" u Banjaluci je demonstracija jedinstva srpskog naroda

Adamović: U Srebrenici nije bilo genocida, Zapadu ne bi odgovarala istina! Karadžić i Mladić nisu ratni zločinci i nije im mesto u zatvoru
Copyright Tanjug/Video

Istoričar Saša Adamović izjavio je danas, povodom nacrta rezolucije o Srebrenici u UN, da u Srebrenici nije bilo nikakvog genocida i istakao da je uloga Zapada kada je reč o Srebrenici suviše mračna te da samom Zapadu ne bi odgovarala istina o onome što se desilo.

On je za Tanjug rekao da smatra da Zapad, koji je, kako je naveo, sve vreme promovisao priču o genocidu u Srebrenici, nikada nije uložio ozbiljan napor da se pošteno i na objektivan način istraži šta se tamo desilo.

"Ovih dana zapravo govorimo o dva genocida koja se nisu desila, navodni genocid u Srebrenici i navodni genocid u Ruandi i mislim da istina o onome što se desilo tamo teško da će biti u dogledno vreme saznata upravo zato što su još uvek jake one sile koje ne žele da se istina o tome sazna. U Srebrenici nije bilo genocida, Radovan Karadžić i Ratko Mladić nisu ratni zločinci i nije im mesto u zatvoru," kaže Adamović.

Napominje da aktuelno potpirivanje situacije u Bosni i Hercegovini kroz rezoluciju o Srebrenici u UN znači destabilizaciju BiH, ali i želju da se ponovo tamo uznemire sve tri strane koje su sastavni deo BiH i ocenjuje da usvajanje ove rezolucije neće doprineti pomirenju BiH.

"Ja je doživljavam kao još jedan atak na Republiku Srpsku sa željom da se RS razvlasti, da se BiH unitarizuje i na taj način stavi tačka na postojanje RS kao jedinog geopolitičkog uspeha Srba u 20. veku," navodi on.

Prema Adamovićevim rečima, najvažnija poruka jučerašnjeg mitinga "Srpska te zove" u Banjaluci je demonstracija jedinstva srpskog naroda RS, da će RS braniti na diplomatski način. Istakao je da RS u toj odbrani nije sama, da je tu i Srbija, kao i dve članice Saveta bezbednosti UN, Rusija i Kina, dodajući da mnogo toga ne zavisi od RS i da uvek treba da imamo u vidu namere Zapada prema RS.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike