Biografija bez ijedne mrlje: Evo zašto je Miloš Vučević logičan izbor za premijera Srbije - lojalan, iskusan i dokazani lider

12.04.2024

08:23

0

Autorski tekst za Dnevnik politikologa Uroša Nikolića

Biografija bez ijedne mrlje: Evo zašto je Miloš Vučević logičan izbor za premijera Srbije - lojalan, iskusan i dokazani lider
Copyright Printscreen/ Instagram milosvucevic/Ilustracija

"Izbor Miloša Vučevića za mandatara i budućeg premijera Srbije je i više nego logičan za trenutak u kom se nalazi Srbija, a rekao bih da je to i veoma dobar izbor. Vučević sada već spada u kategoriju iskusnih i prekaljenih političara, obzirom na to da je 12 godina proveo na odgovornim funkcijama, a i pre toga se politički kalio unutar tada najjače opozicione stranke, gde sigurno nije bilo lako postati lider gradskog odbora u Novom Sadu", piše u autorskom tekstu za Dnevnik politikolog Uroš Nikolić, a koji prenosimo u celosti:

Rekord – gradonačelnik u tri mandata

Vučević je imao odlične rezultate tokom vođenja Novog Sada, pa samo neznalica ili neobjektivan čovek neće primetiti da je to potpuno drugačiji grad danas u odnosu na onaj koji je bio pre 12 godina, to je grad koji se drastično promenio na bolje. Deset godina na čelu grada u tri mandata je apsolutni rekord, a dobro vođenje dok je bio gradonačelnik ga je preporučilo za jednu od najodgovornijih funkcija u državi - ministra odbrane. Kao potpredsednik Vlade i ministar odbrane je za veoma kratko vreme postigao impresivne rezultate, o čemu sam konkretnije pisao u nekim od prethodnih tekstova. Dovoljno je samo navesti da je za vreme njegovog mandata Srbija beležila rekordne plasmane na najrelevantnijim svetskim listama armija sveta, međunarodna saradnja je bila odlična, u gotovo nemogućim uslovima, i sa Istokom i sa Zapadom. Vojska Srbije je opremljenija nego ikad, uslovi su poboljšani, a započet je i proces vraćanja obaveznog služenja vojnog roka. Dobra međunarodna saradnja i profesionalizam tokom ministarskog mandata, uz pridržavanje državnog kursa balansiranja i neutralnosti, rezultirali su time da strani faktor ni sa jedne strane sveta nema ništa protiv ovog izbora, što nije relevantno jer Srbija svakako sama bira svog premijera, ali jeste dobro u smislu što niko našoj državi zbog tog personalnog izbora neće raditi aktivno o glavi i što je međunarodni ugled budućeg premijera stabilan.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije
 

Odanost i lojalnost na prvom mestu

Vučević nije imao nijednu aferu tokom ministrovanja u MO, a znamo koliko je to resor pogodan za mahinacije ukoliko bi se našao u rukama nekog nedostojnog čoveka. Aktuelni mandatar zapravo nema nijednu aferu iza sebe, niti nekakav gaf ili bilo šta što je ostavilo negativan trag u javnosti. Opozicionari na lokalnom nivou, poput onih ,,prepoštenih’’ što su glasali iz Soluna, pokušavali su da iskonstruišu neke afere, dok je bio gradonačelnik, ali sve to nije imalo dodira sa realnošću, pa se nije ni primilo u narodu. Kako se osećao trenutak da će Vučević postati novi premijer, prozapadni mediji su pokrenuli kampanju protiv njega, ali je to dalo skoro pa nikakve rezultate, jer Vučević je čovek koji je uvek odmeren i kulturan u javnosti, pristojan, porodičan i verujući čovek bez gafova, a pošten i ne mogu da ga uhvate ni u kakvom lopovluku. Kada nisu mogli da mu nađu nekakvu mrlju, prešli su na taktiku optuživanja njega da je nebitan i da je marioneta predsednika Aleksandra Vučića, ne shvatajući da su odanost, lojalnost i prijateljstvo (čak i u politici) vrlina, a ne mana i da su to vrednosti koje toliko fale, inače zatrovanoj političkoj sceni. U vreme kada svetom dominiraju nezahvalnost, izdajstva i čekanje da se onom ko ti je pomogao zabode prvom prilikom nož u leđa, zar nije kul i in biti drugačiji – zahvalan, lojalan i prijatelj?

Lojalan svojoj državi

Budući premijer je lojalan državi Srbiji, a ništa loše nema ni u ličnoj lojalnosti ukoliko nekome verujete da je patriota, da ste u istom timu i da sledite iste ciljeve i viziju. Vučević je i realan čovek, pa zna na osnovu čijeg poverenja je tu gde jeste, zna ko ima najveći legitimitet i autoritet u Srbiji trenutno, ali je i lojalan i zahvalan za pružene šanse, što nikada nije ni krio. Ono što njegovi kritičari previđaju, jeste to da on nije tu gde jeste samo na osnovu lojalnosti Aleksandru Vučiću, koja jeste nesporna, već i na osnovu znanja, sposobnosti, dokazanih rezultata na prethodnim pozicijama. To je čovek koji je obrazovan, koji bi imao veoma uspešnu karijeru i mimo politike, da je rešio da ostane u advokaturi, ali je izrastao u vrhunskog političara. Uspešno rukovođenje gradom poput Novog Sada ili sistemom poput MO, pokazuje da je reč o čoveku koji ima operativne i organizacione sposobnosti. Osim upravljačkih veština, reč je o čoveku koji ima i politički talenat i osećaj za srpske vrednosti i državne i nacionalne interese. Izvorni naprednjak, patriota koji dolazi iz severne srpske pokrajine u kojoj je i na političkom planu, tihim i upornim radom, apsolutno porazio separatističke snage, koje više nisu in, i stvorio je ambijent da Vojvodina opet bude u najlepšem smislu te reči srpska Vojvodina, a bez ugrožavanja prava bilo kojih nacionalnih manjina.

Srbija na prvom mestu

Tanjug/Marko Đoković
 

Kao čovek odrastao u multietničkoj sredini, nastavio je i u političkom delovanju da razvija dobre odnose sa manjinskim narodima, posebno sa mađarskom nacionalnom manjinom, a vidimo da su mu na izboru za mandatara čestitali muslimanski velikodostojnici, a čak je čestitke dobio i iz redova DSHV, što potvrđuje da, iako je reč o tvrdom Srbinu i nacionalisti, nipošto nije reč o šovinisti, već o čoveku koji poštuje i uvažava druge. Razvijao je i kao gradonačelnik i kao ministar dobre odnose sa Srbima u regionu - u Makedoniji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj itd. a pomagao je i kosmetske Srbe u južnoj srpskoj pokrajini. Osim što oseća Srbiju i region, ovaj narodni čovek poreklom iz Kuča, koji je uvek blag, prijatan i čvrsto na zemlji, dobro razume i prati svetska geopolitička zbivanja. Reč je o inteligentnom političaru, koji je oko sebe okupio i tim sjajnih, umnih ljudi koji su budućnost Srbije, a i izbor saradnika često dosta govori o svakom čoveku. Miloš Vučević prihvata ljude svih opredeljenja – i prozapadnih i proruskih, jedini kriterijum mu je da je tim ljudima Srbija na prvom mestu i da je odraz njihovih opredeljenja to što iskreno veruju da su konstelacije za koje oni navijaju u međunarodnim okvirima, zaista najbolje za Srbiju. Vučević je imao zapaženu ulogu i u predizbornoj kampanji, prvoj koju je vodio sa mesta predsednika SNS, i pokazalo se po odličnim rezultatima SNS-a da je i na toj novoj poziciji doneo rezultat.

Perfidni pokušaji diskreditacije

Vučević je čovek koji je sa obe noge čvrsto na zemlji i lojalan je Aleksandru Vučiću, u to nema nikakve sumnje. To ne znači da je Vučević robot i da nema svoje mišljenje i stavove, već da deli istu viziju sa predsednikom Srbije. On je čovek koji sme da predsedniku Srbije izrazi mišljenje o svakom pitanju, ali i koji ga, verujem , nikada neće izdati. Zbog toga je i dobio ogromno poverenje Vučića. Nema sumnje da će mnogi pokušavati da ih zavade, da izazivaju raskole, da će "dobronamerno" savetovati Vučeviću da je najbolje da postane kalif umesto kalifa, a Vučiću će možda poturati dezinformacije o Vučeviću da mu ovaj "i nije toliko lojalan". Takve perfidne pokušaje možemo očekivati od stranog faktora, kome nije u interesu da taj dvojac radi u skladnom tandemu i punom parom, ali sam uveren da ova dva prijatelja i inteligentna političara imaju rešenje i za takve podrivačke nasrtaje i da ih potcenjuje i veoma greši svako ko misli da može da zaigra na kartu sukoba drugog čoveka protiv prvog. Mesto drugog čoveka u državi jeste često u našoj istoriji bilo nezgodno, ali Aleksandar Vučić i jeste ukazao poverenje mandataru na osnovu procene da je Vučević neko u koga može da se pouzda sto posto, a ko je opet dovoljno iskusan i sposoban političar, jer uzalud i lojalnost ako bi neko bio naivan i nesposoban. Vučević je i kroz iskustvo rukovođenja MO, u čijem sastavu su i dve agencije koje štite bezbednost zemlje, imao prilike po prirodi svoje funkcije, da biva upućen kakve se sve perfidne metode koriste protiv naše zemlje i koliko u politici često ništa nije onako kako izgleda.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Damir Banda
 

Kadar za velike državne funkcije

Pokazaće se da su ovog čoveka svi oni koji su ga u nedavnim prljavim medijskim kampanjama omalovažavali, da su ga potcenili. Kao analitičan čovek, koji ima dobre procene i politički instinkt, uveren sam da budući premijer neće sebe ni potceniti, ni preceniti i da će biti odličan premijer Srbije, koji će veoma dobro raditi u tandemu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Još jedna dobra stvar koja pokazuje da je Vučević političar velikog formata, jeste to što je strpljiv čovek. U politici mnoge osujeti u karijeri upravo nestrpljenje i pogrešni tajminzi. Vučević je i dosta ranije bio kadar za velike državne funkcije, ali je ostajao tamo gde je bio potreban u tom trenutku, bez ikakve ozlojeđenosti. Čak i sada kada je figurirao za najozbiljnijeg kandidata za premijera u javnim nastupima je davao potpuno odmerene izjave, da će prihvatiti bilo koju poziciju za koju predsednik Srbije smatra da bi na njoj. Vučević najbolje mogao da doprinese Srbiji. Predsednik Vučić je u ovom trenutku, po mom mišljenju povukao najbolji mogući potez, ukazivanjem poverenja Vučeviću, a rekao bih da je bio i savršen tajming za to. Budući premijer, koji je već dovoljno iskusan, a opet za ozbiljnu politiku još uvek u najboljim godinama, uveren sam da to poverenje neće prokockati i da neće razočarati ni onog ko mu je ukazao povrenje, a ni građane Srbije. Živi bili, pa videli.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dnevnik.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike