Vučević na obeležavanju Dana Banjaluke: Uručen mu Ključ grada sa Poveljom "Počasni građanin grada Banjaluka"

24.04.2024

23:35

0

Vučević je istakao je da oseća veliku sreću, ponos i odgovornost što je na svečanost dobio ključeve grada Banjaluke

Vučević na obeležavanju Dana Banjaluke: Uručen mu Ključ grada sa Poveljom "Počasni građanin grada Banjaluka"
Copyright Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je večeras svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana grada Banjaluke u dvorani "Borik", na kojoj mu je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uručio Ključ grada sa Poveljom "Počasni građanin grada Banjaluka".

Vučević je istakao je da oseća veliku sreću, ponos i odgovornost što je na svečanost dobio ključeve grada Banjaluke, jer su prepoznati njegova duša i stremljenja, njegov rad i pre svega ljubav prema Banjalučanima.

- Odgovornost, zato što je velika stvar biti Banjalučanin. A ja sam to danas i formalno postao i vaš zauvek - poručio je on, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane
 

Podsetio je da se danas obeležava 79 godina od kada je sloboda došla u Banjaluku "da tu zauvek ostane".

- I to je, neka se zna, i neka to svi znaju, upravo najveća tekovina borbe protiv fašizma i nacizma. Tada izborena sloboda, koju čuvamo do današnjeg dana, ta vrednost koju Srbi najviše ljube, taj dan kada su čestiti Krajišnici isterali najveće ljudsko zlo odavde iz Banjaluke, iz srca Krajine. Tada je došla sloboda svim narodima sa ovih prostora - rekao je Vučević.

On je podsetio da su postojali razni neprijateljski planovi namenjeni za Banjaluku.

Ministarstvo odbrane
 

- U koncepcijama ideologa tzv. NDH, ovaj grad je trebalo da postane prestonica te tvorevine fašizma i nacizma. U tom gradu trebalo je svega da bude u izobilju osim Srba, Jevreja i Roma. Oni su bili neželjeni elemenat. Trebalo ih je staviti van zakona i onda po principu zločinca, Mileta Budaka, eleminisati i proterati. Tu se radilo o eliminisanju kompletnih etničkih grupa. Dokaza o ovome ima nebrojeno. I to ovde, nedaleko od mesta gde se nalazimo. Jedan od njih je i sudbina dece iz osnovne škole u Šargovcima, pogromu u selu Motike i Drakuliću - naveo je Vučević.

Dodao je da je i sam Jasenovac trebalo da posluži kao "pakleni regulator", pre svega srpskog etničkog pitanja u Krajini.

- Na način kako će to mnogo godina kasnije, a ne tako davno, jedan predsednik reći da Srbi praktično nestanu - istakao je Vučević i dodao da je “sve to Krajiško srce izdržalo i na kraju se izborilo za slobodu”.

Ministarstvo odbrane
 

Naglasio je da se vera i ljubav upravo ogledaju u borbi za slobodu i za svoje korene.

- Danas mi moramo i dalje da bdimo nad tom slobodom, jer ovaj grad i ovi ljudi nikada nisu ništa drugo ni hteli osim slobode i ravnopravnosti. Ona je najveća vrednost. I ja sam došao ovde da vam kažem da ćemo tu slobodu zajednički sačuvati. Tu vašu energiju dragi prijatelji, braćo i sestre, osetim svaki put i na svakom koraku u Banjaluci. Hvala vam na njoj. I osete je svi kojima je Srbija na srcu. Kada meni lično treba i okrepljenja i snage da nastavimo dalje, kada radimo za našu otadžbinu koju volim svim svojim srcem, vi ste nam inspiracija. I ne brinite, nije nas ništa slomilo i nikada neće. To sam došao da vam kažem, nema predaje, jer predaja nije opcija - istakao je ministar odbrane dodavši da treba raditi na razvoju privrede, rastu plata i penzija i razvoju infrastrukture - poručio je Vučević.

On je poželeo svima mir, mudrost i hrabrost, kao i da se Banjaluka gradi po meri svih stanovnika.

- Da pokažemo da je Banjaluka prestonica slobode, da čuvamo slobodu i duh kao sećanje na sve one koji su nam u amanet ostavili ovaj nikada pokoreni grad, naš zavet, ponos i našu uzdanicu. Ja ću se truditi i nadam se biti dostojan da čuvam ove ključeve naše Banjaluke, da vrata koja se otključavaju ovim ključem uvek budu otvorena za sve ljude dobre volje i neprobojna za sve neprijatelje naše države i našeg naroda - rekao je Vučević. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike