Dačić: Osmanijeva je želela da na sednici Saveta bezbednosti UN predstavi Srbe kao zločinački narod

23.04.2024

15:48

0

Autor: 24sedam

Šef srpske diplomatije je upozorio da će eventualno usvajanje rezolucije o Srebrenici stvoriti nestabilnost u regionu

Dačić: Osmanijeva je želela da na sednici Saveta bezbednosti UN predstavi Srbe kao zločinački narod
Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani uvela je na sednicu SB UN ljude koji nisu prethodno najavljeni, sa namerom da Srbe predstavi kao zločinački narod, zbog čega je sednica kasnila, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Namera tog postupka bila je da se Srbi pred međunarodnom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja", rekao je Dačić za TV Prva.

Ministar je istakao da na zasedanju niko nije govorio o srpskim žrtvama i o zločinima nad Srbima, i istakao da prištinske vlasti svaku sednicu koriste da na njoj iznose laži. "Mi smo tu imali direktno iznošenje milion laži koje služe upravo za to da se stvori jedan utisak da je zaista Srbija vršila genocid, da je Srbija vršila ratne zločine", rekao je Dačić.

On je podsetio da je prošlo 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da Priština nije ispunila svoju obavezu, a to je formiranje ZSO – već je nagrađena za neispunjenje obaveza. "Oni su dobili viznu liberalizaciju, a evo sada se borimo da se ne donese odluka na Komitetu ministara u vezi sa članstvom tzv. Kosova u SE. I to u situaciji kada ne ispunjavaju obaveze", naglasio je Dačić.

On je ocenio da je uništen međunarodni pravni poredak kada je doneta odluka o agresiji, odnosno bombardovanju Srbije 1999. godine bez odluke SB UN. "Zatim je uništen Savet Evrope, zato što prima tzv. Kosovo koje nije država, što je suprotno statutu SE. Uništavate i sada kada je reč o međunarodnim raznim aktima, kao što je ova rezolucija u Srebrenici. Otvarate Pandorinu kutiju koja će dovesti do toga da svako može da podnosi rezolucije protiv nekog drugog", istakao je Dačić.

Ministar je upozorio da će eventualno usvajanje rezolucije o Srebrenici stvoriti nestabilnost u regionu. "Oko ovoga (rezolucije) bi trebalo uvek da postoji konsenzus. U ovom slučaju, ne samo da nema konsenzusa u svetu, već nema ni u samoj BiH. Niko se oko toga kao državni organ nije izjasnio u BiH", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da je Srbija pozvala sve zemlje da razmisle o odluci i da se ova rezolucija povuče, i upitao zašto se o ovom pitanju raspravlja nakon 29 godina. "Ovo je jedan manevar da se ta stvar izvuče iz Saveta bezbednosti, da ide na Generalnu skupštinu, zato što Rusija onda ne može da stavi veto. Dakle, to su te neke geopolitičke igre", ocenio je Dačić.

Kako je rekao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Njujorku još jednom ukazao na laži i obmane i zalagao se za interese Srbije. "Vučić je rekao da je kulminacija progona Srba ukidanje dinara, da to nije više udar na institucija Srbije, već onemogućava i opstanak Srba, uskraćivanje sredstava za život. To je humanitarna katastrofa", rekao je on.

Dodao je da je govor predsednika Srbije o rezoluciji o Srebrenici morao da bude oštar i da se pokaže ozbiljna borba za istinu.

"Takvo je vreme i takav je kontekst u kojem se sve ovo dešava da vaš govor ne može biti drugačiji u odnosu na situaciju. I pošto se mi nalazimo u vremenu opšte hipokrizije. Kada je u jednom društvu i u jednom svetu moguće da Nemačka i Turska podnesu rezoluciju gde vas optužuju za genocid, a da pri tome ne kažu baš ništa o genocidu koji su vekovima unazad počinili nad našim narodom. I onda dođete u jednu poziciju da vidite da sve što god vi iznosite kao argumente, kao nešto što ide u prilogu čuvanju tekovina tog međunarodnog pravnog poretka, da to ne nailazi ni na kakav odjek", rekao je Dačić.

On je ukazao da nacrt rezolucije o Srebrenici nije u skladu sa poveljom UN, jer ne može neka tema koja je na dnevnom redu Saveta bezbednosti da se razmatra u Generalnoj skupštini.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike