Standard, prava i putovanja: Sve više građana za članstvo Srbije u EU, među njima najviše mladih

26.07.2021

14:46

0

Mladi između 18 i 29 godina čine najveći proevropski deo stanovništva

Standard, prava i putovanja: Sve više građana za članstvo Srbije u EU, među njima najviše mladih
Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Više od polovine građana podržava pristupanje Srbije Evropskoj uniji i vide Uniju kao vodećeg donatora, trgovinskog i investicionog partnera, pokazuje najnovije istraživanje.

Prema toj anketi trećina građana je protiv ulaska Srbije u EU, a računajući samo one koji bi izrazili mišljenje za ulazak u EU bi glasalo 62 odsto građana, dok bi 38 odsto bilo protiv.

pročitajte još

Mladi između 18 i 29 godina čine najveći proevropski deo stanovništva sa više od dve trećine koji su za članstvo Srbije u EU.

Građani Srbije dominantno vide EU u pozitivnom svetlu i povezuju je sa mogućnostima i napretkom, boljim ekonomskim standardom, mogućnošću slobodnog putovanja, poštovanjem ljudskih prava itd.

-Većina građana Srbije i dalje podržava pristupanje uniji i pozicionira EU kao najvećeg donatora, trgovinskog i investicionog partnera, uključujući i period tokom pandemije. Dodatno, više gradana veruje u našu snažnu posvećenost da nam se Srbija pridruži kao članica EU. To nas dodatno motiviše da nastavimo da gradimo snažnije veze i angažujemo se u svim poljima radi bržeg i potkrepljenog procesa pristupanja EU, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici povodom istraživanja koje je za Delegaciju uradila Nina medija.

Sem Fabrici, Youtube printscreen

Prema istraživanju više od polovine građana podržava i dijalog između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, a istovremeno građani veruju da je proces normalizacije najvažniji uslov za Srbiju da bi se pridružila EU.

Istraživanje je sprovedeno u junu 2021. na uzorku od 1.211 ljudi iz 40 gradova i opština, koristeći CAPI metodu (CAPI – kompjuterski podržano anketiranje licem u lice).

Zanimljivo je da je u odnosu na istraživanje iz decembra prošle godine procenat onih koji su za evrointegracije porastao sa 52 odsto, ali je porastao i procenat onih koji danas ne bi glasali za pristupanje EU i to sa 33,4 odsto prošle godine.

I dalje je podrška evrointegracijama najjača među mladima i u njihovoj populaciji je porastao broj onih koji podržavaju put Srbije ka EU. Prve asocijacije na Evropsku uniju mladima su: bolji ekonomski standard, veće plate i penzije, mogućnosti za zaposlenje, pogodnosti bezviznog putovanja, pokazuje istraživanje iz decembra.

Građani Srbije vide EU kao ključnog ekonomskog i političkog partnera, takođe više od polovine građana smatra da će oni lično kao i država Srbija ulaskom u EU ostvariti više prednosti nego nedostataka.

Više od 40% ispitanika zna da je EU najveći donator u Srbiji, daleko ispred bilo koje druge zemlje ili organizacije i prepoznaju da je EU najvažniji trgovinski i investicioni partner Srbije.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike