"Posle 29 godina prave nove konflikte": Pilja - Srbima se pripisuje etiketa genocidnog naroda

21.04.2024

22:41

0

Ne znam zašto su pokrenuli tu priču posle 29 godina. To ne može da doprinese pomirenju - navela je ona

"Posle 29 godina prave nove konflikte": Pilja - Srbima se pripisuje etiketa genocidnog naroda
Biljana Pantić Pilja - Copyright TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić Pilja izjavila je večeras da se nastojanjem da se pred UN izglasa rezolucija o Srebrenici, Srbiji i srpskom narodu želi prilepiti etiketa genocidnog naroda i da se posle 29 godina prave novi konflikti.

- Ne znam zašto su pokrenuli tu priču posle 29 godina. To ne može da doprinese pomirenju. Ne može da doprinese pomirenju ako nekom ko živi pored vas govorite da je iz genocidnog naroda. Posle 29 godina prave nove konflikte - rekla je Pantić Pilja za TV Pink.

Ona je istakla da je i predsednik Aleksandar Vučić bio u Srebrenici da bi se poklonio žrtvama, da niko u Srbiji nije porekao da je tamo bilo zločina, ali da je jasno da nije bilo genocida.

Printscreen/Youtube/ParlamentSrbija
 

- Jasna je pravna definicija genocida, mora da postoji namera uništenja čitave jedne nacije. Zna se šta se desilo u Srebrenici, da su izdvojene žene i deca prilikom izvođenja tog zločina - rekla je Pantić Pilja.

Ona je dodala da je postojao zločin, ali da nije bilo genocida, što je potvrdio i Efraim Zurof, koji je, kako navodi, najveći poznavalac te teme. 

- To je politička odluka nakon 29 godina ne znam zašto. Izmestili su to pitanje iz Saveta bezbednosti da se ne bi mogao staviti veto na rezoluciju. I to rade Nemci koji su pravili tolike zločine, znamo šta je radila nacistička Nemačka i koliko je trpeo srpski narod i sada ćete da pripišete Srbiji i srpskom narodu etiketu genocidnog naroda - dodala je Pantić Pilja.

Ona je istakla da iza rezolucije stoje Nemačka, Ruanda i zemlje NATO.

- Ali otišao je tamo predsednik Vučić i ja verujem da će svojom diplomatskom ofanzivom nešto uraditi, mada biće teško - rekla je Pantić Pilja.

Ona je istakla da predsedniku Vučiću nije lako da razgovara sa onima koji su otvoreni neprijatelji Srbije, ali da to pokazuje njegovu veličinu.

Facebook/Council of Europe
 

- On im kaže šta misli i šta ima. To smo videli i juče na konferenciji za novinare. To njih nervira. On ima hrabrost da im pokaže inat, kada iza njega stoje činjenice koje govore u njegovu korist, Ovo je zaista istorijsko zabijanje eksera u međunarodno pravo. Ako ovo usvoje, zgazili su sve norme međunarodnog prava - poručila je Pantić Pilja.

Navela je da se ovom rezolucijom stvaraju novi problemi i sukobi u regionu.

- Ako vi kažete da su Srbi genocidni, onda vi kažete da je Republika Srpska genocidna tvorevina. Kažu to nije važno, ne tiče se Srbije. Kako nije važno ako za deo teritorije, ako za deo našeg naroda kažete da su genocidni? Zašto bi onda Republika Srpska i ostala u sklopu gde se sad nalazi? Zašto se ne bi otcepila i pripojila se Srbiji?Stvarate nove probleme, stvarate nove sukobe na ovakav način - navela je ona.

Dodaje da se ovom rezolucijom pravi hijerarhija žrtava, pa se tako ističu bošnjačke žrtve, dok, kako kaže, niko ne pominje srpske žrtve u Bratuncu. Istakla je da ovo nije partijsko već državno pitanje i poručila da će se Srbi boriti, jer "ne žele da im stave etiketu genocidnog naroda".

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike