Stoilković: Glasanje za prijem Prištine u SE naišlo na opštu osudu makedonskog naroda

21.04.2024

10:33

0

Najbitnije je da Srbija ima mudro rukovodstvo koje zna da ne vredi žrtvovati prijateljstvo zbog "šačice nesrećnih kvislinga"

Stoilković: Glasanje za prijem Prištine u SE naišlo na opštu osudu makedonskog naroda
Copyright Printscreen

Predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković ocenio je da koalicioni partner vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije, albanska stranka Demokratska unija za integraciju, beskrupulozno koristi poziciju u vlasti da bi vodila "samovlasno politiku makedonske države", potpisujući čak i ugovore kojima se bukvalno iz korena poništava nacionalni identitet većinskog naroda u Severnoj Makedoniji, Makedonaca.

"Pritom prave neprincipijelne paktove i stavljaju se na raspolaganje svakome ko rovari protiv Srbije i srpskog naroda", rekao je Stoilković u intervjuu za današnje Novosti.

Odgovarajući na pitanje kako makedonski građani komentarišu to što je Severna Makedonija u PS SE glasala za prijem tzv. Kosova u SE i što je kosponzor rezolucije u UN o Srebrenici, on je rekao da su makedonski građani i narod ono što su imali rekli 1999. godine, kada je Srbija bila bombardovana i da to potvrđuju kad god je Srbiji potrebna neka pomoć. 

"Glasanje Makedonije za prijem tzv. Kosova u SE naišlo je ovde na opštu osudu, izazvalo je kod makedonskog naroda bes zbog nemoći da ovo već alarmantno stanje nekako promene", rekao je Stoilković.

Prema njegovim rečima, najbitnije je da Srbija danas ima mudro rukovodstvo koje zna da ne vredi žrtvovati srpsko-makedonsko prijateljstvo zbog, kako je naveo, "šačice nesrećnih kvislinga" koji su na prošlim izborima, uz kosponzorstvo albanskih partnera, "nelegalno zaposeli makedonsko Sobranje".

"Dolazi nova vlada, nove politike u kojima će, iskreno se nadam, uticaj albanskog faktora u Makedoniji biti sveden u granice koje mu realno pripadaju", naveo je Stoilković.

Odgovarajući na pitanje da li su realne šanse, kao što tvrdi ministar sopoljnih poslova Bujar Osmani, da Severna Makedonija izađe iz Otvorenog Balkana, Stoilković je rekao da bi posledice po Skoplje u tom slučaju bile pogubne, ali da su Osmani i tim oko njega do sada bezbroj puta pokazali da ih interes Severne Makedonije ne zanima i da ih zanima isključivo projekat "Velike Albanije", na kojem, kako ističe, intenzivno rade pronalazeći svog "duhovnog i političkog vođu" u premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju.

Stoilković je izrazio očekivanje da će na predstojećim parlamentarnim izborima 8. maja pobediti koalicija koju predvodi VMRO-DPMNE, u kojoj su i predstavnici Srba u Severnoj Makedoniji. "Dolazi nova vlada, nove politike u kojima će, nadam se, uticaj albanskog faktora u Makedoniji, biti sveden u granice koje mu realno pripadaju", zaključio je Stoilković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike