Petković: Odbijaju 11 godina da formiraju ZSO - Prištinu nagrađaju za izbegavanje obaveza!

19.04.2024

16:11

0

Progon srpskog naroda južno i severno od Ibra, institucionalno nasilje, ukidanje dinara i okupacija severa KiM su zapravo jedini "uslovi" koje je Priština ispunila!

Petković: Odbijaju 11 godina da formiraju ZSO - Prištinu nagrađaju za izbegavanje obaveza!
Petar Petković - Copyright Tanjug printscreen

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu i sa šefom Delegacije EU u Srbiji, koje je detaljno informisao o sastanku na nivou glavnih pregovarača, koji je juče održan u Briselu, ali i istakao da se danas navršilo 11 godina kako Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština.

- Umesto da međunarodna zajednica natera Prištinu da ispuni svoje obaveze iz dijaloga, svi svedočimo jednom potpuno nepravednom i devijantnom pristupu da se Priština zapravo nagrađuje za to što svesno izbegava svoje obaveze i što svakoga dana povlači esklatorne poteze u srpskim sredinama - rekao je Petković.

Tanjug printscreen
 

Progon srpskog naroda južno i severno od Ibra, institucionalno nasilje, ukidanje dinara i okupacija severa KiM su zapravo jedini "uslovi" koje je Priština ispunila da bi bila nagrađena i viznom libaralizacijom, i unapređenjem statusa u Parlamentarnoj skupštini NATO, kao i sada usvajanjem izveštaja za protivpravno članstvo u Savetu Evrope, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Petković je upoznao sagovornike sa konstruktivnim predlogom Beograda za rešenje krize koja je nastala nakon jednostrane i nasilne odluke Prištine o ukidanju dinara i dinarskog platnog prometa na Kosovu i Metohiji, dok s druge strane Priština nije imala ni jedan svoj predlog za rešenje problema, odbijajući istovremeno sve predloge Beograda.

- Jasno je da Priština ne želi da napravi ni najmanji korak ka izlasku iz teške situacije u kojoj se srpski narod nalazi i da iza svega toga stoji neskrivena namera Kurtijevog režima da protera sve Srbe sa Kosova i Metohije, upozorio je direktor Kancelarije za KiM.

Nastojanje Aljbina Kurtija da srpski narod ostavi bez plata, penzija, socijalne pomoći, a da srpskim institucijama ugrozi rad, pre svega bolnicama, vrtićima, školama, vodi ka humanitarnoj katastrofi - naglasio je direktor Petković.

On je ukazao i da svi problemi sa kojima se Srbi danas suočavaju proizilaze iz činjenice da Priština punih 11 godina odbija da formira ZSO, obavezu iz Briselskog sporazuma čiji je garantor Evropska unija i da umesto toga sprovodi jednostrane i eskalatorne poteze na terenu.

Petković je zaključio da će i na sledeću rundu razgovora u Briselu, koja bi trebalo da se održi sledeće sedmice, delegacija Beograda otići spremna, opredeljena za dijalog i kompromis, jer je to jedini način da se sačuva mir u pokrajini i u regionu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike