Dačić najavio još tri sednice parlamenta: Do kraja godine o Izveštaju EK o napretku Srbije

17.12.2020

12:26 >> 13:35

0

Na dnevnom redu jedne od tri sednice biće i izveštaji o radu četiri nezavisne institucije

Dačić najavio još tri sednice parlamenta: Do kraja godine o Izveštaju EK o napretku Srbije
Copyright parlament.gov.rs

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je danas da će do kraja godine biti održane još tri sednice parlamenta, a da će se na jednoj od njih, 28. decembra, naći Izveštaj EK o napretku Srbije.

“Do kraja godine, predviđeno je da se raspravlja o Izveštaju Evropske komisije, 28. decembra. Treba da se raspravlja i o Kodeksu ponašanja poslanika, kao i o još nekim zakonima koje je predložila vlada”, rekao je Dačić na sednici Nacionalnog konventa o EU.

Pročitajte još

Tako da je sigurno da će biti još tri sednice parlamenta do 29. decembra, do kada traje redovno zasedanje, ne računajući sednicu koja je u toku, dodao je Dačić.

Prema njegovim rečima, na dnevnom redu jedne od tri sednice biće i izveštaji o radu četiri nezavisne institucije, Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Poverenika za rodnu ravnopravnost i Državne revizorske institucije.

To će, najverovatnije, na dnevnom redu biti 26. decembra, rekao je Dačić.

Procedura oko izmene Ustava ne pre kraja godine

Predsednik Skupštine izjavio je da skupštinska procedura po pitanju Predloga za promenu Ustava Srbije, verovatno neće biti započeta pre kraja ove godine.

Dačić je rekao da je predlog koji je isti kao i prethodni, ali da je pravilo da se, kada se izabere nova skupština, svi akti vraćaju predlagačima, što je i ovog puta bio slučaj.

-Ono u čemu je sada razlika je da ćemo se mi sada baviti ovom temom. To neće biti moguće do kraja godine. Ovo je samo načelni predlog, a sama izmena Ustava nije tako brz proces, rekao je Dačić na sednici Nacionalnog konventa o EU.

Pročitajte još

On je pojasnio da se o predlogu prvo izjašnjava Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, pa Skupština Srbije, a budući da se Ustav menja u odeljku uređenja vlasti, za to je predviđen i referendum.

Takođe, kada skupština usvoji predlog, onda se pristupa izradi konkretnog teksta, za šta postoji procedura koja nije vremenski ograničena.

“To je pitanje koje zahteva ozbiljne razgovore. To neće biti započeto do kraja godine, tako da ćemo ući u Novu godinu sa pitanjem ustavnih promena, koje bi trebalo se sagleda u celini tog procesa”, rekao je Dačić.

On je dodao da se ustavne promene proglašavaju tek dan posle proglašenja konačnih rezultata referenduma.

“Sve to nije ni kratak ni jednostavan proces”, podvukao je Dačić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike