Ko je Dora Bakojani - Grkinja koja zastupa interese lažne države u SE?

16.04.2024

19:34

0

Ona je najstarija od četvoro dece grčkog političara Konstantina Micotakisa

Ko je Dora Bakojani - Grkinja koja zastupa interese lažne države u SE?
Copyright Printscreen

Na početku zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, u delu sednice koji se odnosio na zahtev tzv. Kosova da bude primljeno u ovu organizaciju - izvestilac SE Dora Bakojani predstavila je svoj izveštaj.

- Izveštaj ne daje poziciju o statusu - istakla je Bakojanijeva, dodajući da je obavljeno bezbroj sastanaka prilikom sastavljanja izveštaja.

- Pravni sistem tzv.  Kosova je u skladu sa međunarodnim standardima, tzv. Kosovo je snažna demokratija - rekla je u dahu.

- Napravljen je stvaran napredak, skupština je uspela da reši ono što je bilo najveće kršenje prava: implementacija odluke o vraćanju zemlje Dečanima, to predstavlja veliku pobedu za vladavinu prava. Vlasti Prištine potpisale su obaveze koje preuzimaju, a koje su obavezne za članove Saveta Evrope. Skupština treba da predloži da Komitet ministara pozove tzv. Kosovo da postane član SE -  držala se jasnog narativa.

Ko je Dora Bakojani?

Teodora Dora Bakojani je grčka političarka. Obavljala je funkciju grčke ministarke spoljnih poslova, i ranije gradonačelnice glavnog grada Atine. Bila je prva žena gradonačelnik Atine i prva žena ministar spoljnih poslova, što je i najviša politička pozicija koju je u istoriji imala neka grčka političarka. Bila je dugogodišnji član Nove demokratije iz koje je isključena zbog podrške antikriznim merama Vlade pa je krajem 2010. osnovala novu stranku, Demokratsku alijansu.

Printscreen
 

Ona je najstarija od četvoro dece grčkog političara Konstantina Micotakisa, koji je bio premijer Grčke u periodu od 1990. do 1993. godine i lider grčke konzervativne stranke Nova demokratija od 1984. do 1993. Tokom školovanja, pohađala je nemačku školu u Atini i Parizu. Studirala je političke nauke i komunikaciju na Univerzitetu Ludvig-Maksimilijan u Minhenu i kasnije je nastavila studije na Atinskom Univerzitetu.

Podsetimo, Bakojanijeva je tokom jučerašnjeg dana priznala da je izveštaj, u kojem je preporučila da tzv. Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, napisala, a da nijednom nije došla u Beograd, iako je tako bilo dogovoreno na Političkom komitetu, koji ju je i poslao da stvari proveri na terenu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike