Vučić na otvaranju Sajma privrede u Mostaru: Verujem da zajednički možemo da živimo i napredujemo brže (FOTO/VIDEO)

16.04.2024

11:13 >> 13:10

0

On će na Sajmu privrede posetiti i paviljon Srbije, gde će biti predstavljeno 26 naših kompanija iz različitih sektora

Vučić na otvaranju Sajma privrede u Mostaru: Verujem da zajednički možemo da živimo i napredujemo brže (FOTO/VIDEO)
Aleksandar Vučić na Sajmu privrede u Mostaru - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Mostaru na Sajmu privrede.

 

 

Vučić obišao Sajam poljoprivrede

Predsednik Srbije krenuo je u obilazak sajma. 

- Veliki broj. Republika Srpska i cela BiH. Bukvalno sve izvozimo u Bosnu. BiH je jedna od najvažnijih izvoznih destinacija Srbije. Kao i u Hrvatskoj. To je za nas strašno važno tržište. I mi od njih uzimamo i mnogo sirovina i mnogo drugih proizvoda. Neverovatno koliki je značaj Bosne i Hercegovine za nas. Nekada je BiH bila i treći partner kada su Italijani i Rusi bili prvi i drugi. Sada imamo Nemce, Kineze, pa Italijane, pa više zemalja EU, BiH je na osmom mestu, ali za nas veoma značajna i u regionu verovatno najznačajnija - rekao je Vučić.

Tokom obilaska sajma predsednik Vučić je sa novinarima je razgovarao i o drugim temama.

- Oko Kosova sam razgovarao sa izaslanicima iz EU, prilično komplikovana pozicija. Nema lakih i lepih razgovora, komplikovana i kompleksna situacija. Naša poruka je da pokušavamo da sačuvamo mir, da ne koristimo svaku priliku da ne govorimo loše jedni o drugima. Nisu Srbi napali ni optuživali nikoga za bilo šta, a pogledajte sa čime se Srbi suočavaju - govorio je predsednik Vučić tokom obilaska.

- Mileta i Republiku Srpsku ću uvek da podržim u svemu. Ako kršite procedure unutar jedne zemlje oko najtežih pitanja i na to ne reaguje niko, svi to prihvataju kao nešto normalno, onda to nije normlano. Moja molba predsedniku Dodiku, on najbolje zna šta će sa Republikom Srpskom, ali da sačekamo još dan, dva - rekao je Vučić.

Novinarka iz Sarajeva pokušala je da isprovocira predsednika rekavši da je utvrđeno pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu da je Srbija kriva zato što nije sprečila genocid.

- Nije tačno, nemojte da izmišljate, utvrđeno je da Srbija ni na koji način nije odgovorna za genocid, tek toliko da imate u vidu. Nemojte da obmanjujete narod , kao što obmanjujete narod u Sarajevu da sam nosio snajper. Vi morate u Sarajevu da izmislite uvek nešto - rekao je Vučić.

Potom se osvrnuo i na jezive zločine nad Srbima. 

Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja
 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da je više Srba ubijeno u Sarajevu za vreme opsade, nego što je stradalo u Srebrenici. 

- Mi ne želimo da živimo sa narodom koji pokušava da srpskom narodu stavi tako sramnu etiketu koju uopšte ne zaslužuje. Prvo ništa se genocidno nije desilo, oni pokušavaju da o Srebrenici sada naprave mit, a ona to nije - rekao je Dodik.

Dodao je da o celoj priči mnogo govori i sama činjenica da je Ruanda sponzor te rezolucije, a u njoj je ubijeno 970.000 pripadnika jednog naroda. 

- Pričaju o Srebrenici u kojoj još uvek nije dokazano da je više od 4.000 stradalo. A niko ne pominje 3.500 Srba koji su ubijeni u isto vreme. Dakle, nije nimalo jednostavna situacija. Ljudi u Republici Srpskoj su uznemireni i oni neće prihvatiti da žive sa bosanskim muslimanima u uslovima kada ih oni terete za takvu sramnu etiketu - naveo je on.
 

On se zahvalio na gostoprimstvu i istakao važnost ovakvih događaja i susreta.

- Hvala vam na gostoprimstvu, hvala na toplom dočeku. Juče smo uradili važnu stvar, uspostavili redovnu liniju između Beograda i Mostara, siguran sam da će za godinu ili dve to biti najbolja i jednako važna linija. Nije nam prvi put da se ovde sretnemo, možemo da se družimo i razgovaramo o svim temama, a onda neretko gledamo ko će i kako koga za gušu, da Evropljani ne vide, da nam glavni cilj bude da onaj drugi ne uspe, nadam se da ćemo to da promenimo. Imao sam kratak razgovor sa Plenkovićem - rekao je predsednik i dodao:

- Nadam se da ćemo imati više iskrenosti svi, jedni prema drugima. Verujem da zajednički možemo da živimo i napredujemo brže. Hoću da se zahvalim i svima koji su ovde bili domaćini, i Hrvatima i Bošnjacima i Srbima. Pozivam sve kompanije iz Srbije da sarađuju sa kompanijama iz BiH, iz Hrvatske. Želimo da naša saradnja bude na još višem nivou nego što je danas. Hvala još jednom svima - rekao je predsednik Vučić.

Kratak razgovor sa Plenkovićem, kaznićemo napadače na hrvatske novinare

Predsednik je izjavio i da je danas razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i poručio da će napadači na  hrvatske novinare u Pančevu biti kažnjeni.

Kazao je da, ako je istina da su napadnuti neki hrvatski novinari na teritoriji Srbije, pošto nije imao te informacije, već je to sada saznao, biti procesuirani.

- Najpre, ne samo da to osuđujem, već će naši nadležni organi uraditi sve da procesuiraju one koji su tako nešto učinili - to je nedopustivo, to je nedozvoljivo i tako nešto nigde kod nas ne sme da se događa, nigde u regionu - istakao je Vučić.

- Razgovarali smo i on mi je ukazao na jednu stvar, a neću da govorim o našim primedbama prema drugima kojih naravno ima - koliko hoćete, već o onome šta su primedbe na naš računa. I gledaćemo da ono što je normalno, racionalno, razumno, da ispravljamo i da popravljamo u svakom trenutku - rekao je Vučić.

 

Tanjug
 

 

On će na Sajmu privrede posetiti i paviljon Srbije, gde će biti predstavljeno 26 naših kompanija iz različitih sektora, koji predstavljaju svoju ponudu sa ciljem da dogovore nove poslove i povećaju izvoz u region i šire.

Na kraju posete, očekuje se susret predsednika Vučića sa predstavnicima Srba iz Mostara.

26 kompanija na paviljonu Srbije

Na paviljonu Srbije nalaze se štandovi 26 kompanija iz različitih sektora iz naše zemlje. 

Kompanije predstavljaju svoju ponudu sa ciljem da dogovore nove poslove i povećaju izvoz u region i šire. 

Predsednik je pre toga posetio Bileću sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike