Drugi dan posete Francuskoj: Vučić - "Očekujem skoru posetu predsednika Makrona Srbiji" (FOTO)

09.04.2024

10:13

0

On se danas sastao u Parizu sa ministrom odbrane Francuske, Sebastijenom Lekornuom, sa kojim je razgovarao o namenskoj industriji i odbrani

Drugi dan posete Francuskoj: Vučić - "Očekujem skoru posetu predsednika Makrona Srbiji" (FOTO)
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug printscreen

Danas je drugi dan zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj.

On se danas sastao u Parizu sa ministrom odbrane Francuske, Sebastijenom Lekornuom, sa kojim je razgovarao o namenskoj industriji i odbrani.

Nakon toga održao je poslovni sastanak sa Savetom Francuska - Srbija, na kojem je predsednik razgovarao sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International, kao i sa predstavnicima francuskih kompanija, koji su iskazali veliko interesovanje za ovaj susret.

Vučić je nakon sastanka započeo obraćanje medijima.

On je istakao važnost razgovora sa Makronom. 

- Više od tri sata razgovora s francuskim predsednikom, ostali smo sami... skoro do 23.15. Srećan sam zbog tog razgovora a postigli smo i neke konkretne dogovore, blizu smo potpisivanja ugovora za rafale, to je strašno važno za nas jer mi u ovom trenutku ne možemo da dobijemo tako sofisticirane lovce.

Tanjug printscreen
 

- To nam otvara vrata i za saradnju s drugim kompanijama poput Talesa i Erbasa - kazao je Vučić u obraćanju uživo posle jutrošnjih sastanaka.

Osvrnuo se i na saradnju s francuskim kompanijama kad je reč o upravljanju otpadom, energetici, veštačkoj inteligenciji i njenoj primeni u privredi, te letećim automobilima...

Istakao je i važnost upotrebe nuklearne energije u Srbiji pa je dodao da je rešavanje pitanja energetike i hrane najvažnije pitanje sutrašnjice i budućnosti.

O Kosovu i Metohiji

- Imali smo razgovor i o Kosovu, to nisu bili jednostavni razgovori ali sam zahvalan Makronu što nas je saslušao i mislim da on razume šta je ono o čemu smo se dogovorili - rekao je Vučić.

- Nisu to počasti za Aleksandra Vučića nego za Srbiju, uživam u tim počastima za Srbiju - istakao je on i dodao da je s Makronom razgovarao i o Kosovu i o Srebrenici, te situaciji na Kosovu i u Ukrajini.

Dolazak Luj Vitona

Predsednik je objavio i da u naredne dve godine Srbija očekuje dolazak velike i svetski poznate modne kompanije Luj Viton u Beograd na vodi što je velika stvar.

O izborima i opoziciji

- Stvarno me ne zanima, toliko muka imam oko svega. Makron je neko sa kim imam najbliže lične odnose i nikad mu ništa lično ne bih rekao. Samo da ne zaboravimo važne stvari, on i Pedro Sančez su jedini stali uz Srbiju. To su stvari koje se ne zaboravljaju. Ali, kad ja reagujem na onakav način, onda možete da razumete o čemu se radi.

- Ja nemam više vremena i mogućnosti da stignem. Ana se bavi time.

Skora poseta Makrona

- Očekujem skoru posetu predsednika Makrona Srbiji, u narednih nekoliko meseci, rekao je predsednik Vučić.

- Nemam snage ni da im uzvraćam, hoću da mi sav fokus i snaga bude usmeren na državu i vitalne nacionalne i državne interese... Mislio sam da ću popodne imati dva sata, ali u pet sati imam jedan sastanak, pa u sedam sati večeru...

Tanjug printscreen
 

Prvog dana posete FrancuskojVučić je svečano dočekan u Palati invalida, gde je položio venac na spomen -ploču "Vernost za vernost", posvećenu srpskim vojnicima.

Nakon toga je razgovarao sa predstavnicima kompanija Daso i EDF i imao prijem u francusko Senatu gde je razgovarao sa predsednikom Senata Žerarom Laršeom.

Posle toga predsedniku Vučiću je priređen svečani doček u Jelisejskoj palati gde je najpre imao sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a onda je za srpsku delegaciju organizovana svečana večera.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike