Đurđev: Stvaranje veštačkih nacija kao deo specijalnog rata protiv Srbije

06.04.2024

08:40

0

Na srpskom etničkom prostoru u poslednjih stotinak godina formirane su bar tri nove nacije!

Đurđev: Stvaranje veštačkih nacija kao deo specijalnog rata protiv Srbije
Aleksandar Đurđev - Copyright Privatna arhiva

Neophodno je doneti zakone koji će kažnjavati svaki pokušaj stvaranja novih nacija, izjavio je poslanik i predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

- Na srpskom etničkom prostoru u poslednjih stotinak godina formirane su bar tri nove nacije. Na našu veliku žalost i danas se suočavamo sa time da se preko proizvođenja veštačkih regionalnih identiteta  stvaraju veštački nacionalni identiteti. Na taj način se podriva jedinstvo srpskog naroda.

U ovom kontekstu posebnu me zabrinjava doživljavanje „Vojvodine“ i „vojvođanstva“ kao nekakvog antipoda Srbiji i srpstvu, takođe, zabrinjavajućim smatram to što se zagovornici ove toksične ideje mogu naći na Novosadskom Univerzitetu, to što oni imaju određeni socijalni kapital, medijski i politički uticaj. Na primeru Crne Gore imali smo prilike da vidimo dokle se otišlo u smeru antisrpskog šovinizma, da nova nacija, inače nastala na srpskom etničkom prostoru, postoji samo kao antipod Srbije i srpstva, otuda ide njihov negativan stav prema Republici Srbiji, Srbima, SPC, itd.

Etnički inženjering koji se sprovodi nad nama je deo specijalnog rata protiv Srbije. To nije ništa drugo nego pokušaj destabilizacije našeg društva u režiji pojedinih domaćih i inostranih centara moći. Izmene etničke strukture stanovništva treba posmatrati kao pripremu za neku buduću podelu društva koja bi dovela do međunacionalnog sukoba, ugrožavanja teritorijalne celovitosti i narušavanja poretka.

Iz tog razloga, da nam se ne bi ponovile neke stvari iz bliske prošlosti, treba biti proakativan i neophodno je delovati preventivno. U skladu sa iskustvom ozbiljnih zemalja neophodno je doneti zakone kojim bi svi pokušaji stvaranja nove nacije bili kažnjavani. Takođe, potrebno je zabraniti i kažnjavati sve pokušaje asimilacije ili pritisaka u pravcu izmene etničke svesti kod manjinskih zajednica - rekao je Đurđev.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike