Vladika Teodosije: Opstanak Crkve na KiM važan za očuvanje srpskog identiteta

06.04.2024

09:55

0

Eparhija raško-prizrenska ima za cilj, dodaje, da na prostoru KiM srpska Crkva bude aktivna i živa

Vladika Teodosije: Opstanak Crkve na KiM važan za očuvanje srpskog identiteta
Copyright Tanjug video printscreen

Vladika raško-prizrenski Teodosije izjavio je danas da je veoma važno da Srpska pravoslavna crkva sa svojim svetinjama opstane na Kosovu i Metohiji kako bi očuvali naš identitet i nasleđe, kao i da u njima bude što više vernika.

"Našim životom i boravkom na svetim mestima, u manastirima i u ovim našim sredinama gde ljudi žive, mi činimo da Kosovo, može se reći, jeste i danas naše, da je ono naše nasledstvo. Ali i ono što je za nas najvažnije, da se čuje danas i srpski jezik i molitva u našim svetinjama, da se čuje i dečiji plač u sredinama gde žive Srbi, jednostavno da se vodi život koliko toliko  dostojan čoveka", rekao je episkop Teodosije za Tanjug.

Tanjug video printscreen
 

 

Napominje da naša Crkva na Kosovu i Metohiji, to jest sveštenstvo, monaštvo i verni narod, danas žive u veoma teškim i neizvesnim uslovima. 

"Ne možemo da biramo uslove u kojima živimo niti da utičemo na geopolitičke promene koje se dešavaju i u svetu i kod nas, ali ono što možemo da činimo i što smo dužni jeste da odgovorimo na sve izazove, sva pitanja i sve ono što se danas dešava i što nas okružuje, istakao je Teodosije.

Eparhija raško-prizrenska ima za cilj, dodaje, da na prostoru KiM srpska Crkva bude aktivna i živa, kao i da crkve i manastiri budu u funkciji liturgijskog života.

"Da molitva i sveta liturgija načine da budemo ono što smo stalno bili i što treba da budemo. Na prvom mestu da sačuvamo naše biće, postojanje i naš identitet", naveo je Teodosije.

Tanjug video printscreen
 

 

Vladika je poručio da ne treba da dozvolimo da nas neko učini drugačijim nego što jesmo.
Dodaje da su neizvesna vremena pred nama i da ne znamo šta nas sve čeka u budućnosti, a pogotovo na KiM.

"Na osnovu onoga što slušamo i što drugi pričaju, najavljaju i predviđaju, neće biti lako nigde, a pogotovo ne na Kosovu i Metohiji, ali mi sa verom u Boga, sa nadom u Boga, puni optimizma i jevanđelske nade, uspevamo nekako da prebrodimo sve te krize, da preskočimo i nekad i uklonimo te prepreke koje nam se nalaze na putu,  a sve zahvaljujući Božjoj blizini. Zahvaljujući tome što znamo da nas Gospod ne ostavlja i da je Gospod naš saputnik u svim segmentima našeg života ovde na KiM", poručio je vladika Teodosije.

Tanjug video printscreen
 

 

Na teritoriji KiM ima oko 1.400 crkava, manastira i isposnica, a među njima su i srpske svetinje na Listi ugrožene svetske baštine Uneska: manastiri Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i Crkva Bogorodica Ljeviška u Prizrenu.

Predstavljaju vrhunac vizantijsko-romaničke kulture, sa jedinstvenim stilom fresko-slikarstva koji se razvio na prostoru Balkana u periodu između 13. i 17. veka.

Ove svetinje SPC, koje su pod oružanom zaštitom zbog realnih bezbednosnih opasnosti, svojom dragocenom arhitekturom i freskama predstavljaju univerzalnu vrednost i nisu od značaja samo za srpski narod i našu Crkvu, koji su ove objekte podigli, obnavljali, dograđivali i sačuvali u najtežim vremenima poslednjih više stotina godina i koji predstavljaju mesta liturgijskog okupljanja i kolektivnog pamćenja, već su deo i evropske i svetske baštine. 

Tanjug video printscreen
 

 

Na KiM su nakon rata 1999. godine albanski ekstremisti oštetili ili oskrnavili više od 150 hramova i objekata SPC, uključujući i 35 objekata uništenih ili oštećenih tokom martovskih nereda 2004.
Eparhija raško-prizrenska radi na obnovi oštećenih starih srpskih crkava i vraćanju liturgijskog života u sve svetinje SPC i sredine u kojima žive Srbi na Kosovu i Metohiji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike