Vučić danas na obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji

24.03.2024

07:46 >> 07:49

0

Sutra se navršava 25 godine od početka agresije NATO na Srbiju, odnosno Saveznu Republiku Jugoslaviju, 24. marta 1999. godine

Vučić danas na obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji
Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine u Prokuplju.

Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji počinje u 20 časova na Trgu Topličkih junaka u Prokuplju, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Sutra se navršava 25 godine od početka agresije NATO na Srbiju, odnosno Saveznu Republiku Jugoslaviju, 24. marta 1999. godine.

Podsetimo, u skoro svim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, politički predstavnici, građani, članovi boračkih udruženja, predstavnici Kancelarije za KiM, porodice žrtava obeležiće 25. godina od NATO agresije i položiti vence u znak sećanja na sve nevino postaradale.

Venci će u Kosovskoj Mitrovici biti položeni u 10 sati na spomenik "Tri božura", podignutom u čast braće Srđana i Bobana Milića, stradalih od NATO bombi, i njihovog brata Gorana preminulog od tuge zbog pogibije i gubitka braće. Vence će položiti građani, predstavnici Srpske liste i opštine, a ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju pomoćnica direktora Milena Parlić.

U Zvečanu će u 11 sati vence položiti građani, predstavnici opštine i Milena Parlić, na spomen ploču podignutu u znak sećanja na 13 građana Zvečana koji su poginuli tokom sukoba 1998. i NATO agresije 1999. godine. Na spomen krstu podignutom u dvorištu Doma kulture u Gračanici u 11 časova će u znak sećanja na žrtve NATO agresije, vence položiti predstavnici lokalne samouprave, građani, a u ime Kancelarije Šef Biroa Kancelarije u Gračanici Malinka Mitrović.

U Leposaviću će u 11 sati biti služen parastos i polaganje cveća i venaca na spomen obeležja stradalim junacima u Leposaviću, Lešku i Sočanici, dok će u Štrpcu godišnjica NATO agresije takođe biti obeležena polaganjem venaca.

Agresija NATO-a na SRJ, trajala je od 24. marta do 10. juna 1999. godine bez odobrenja Saveta bezbednosti UN i u njima je ubijeno više od 2.500 ljudi, uključujući 87 dece, i naneta je šteta od 100 milijardi dolara, a lekari beleže posledice upotrebe osiromašenog uranijuma, odnosno porast broja obolelih od raka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike