Značajna podrška predsedniku Vučiću u Briselu: Lideri EU posebnu pažnju posvetili lideru Srbije!

21.03.2024

21:38

0

Šef dr­ža­ve u Bri­se­lu uče­stvo­vao na pr­vom glo­bal­nom Sa­mi­tu o nu­klear­noj ene­r­gi­ji, ko­jem su pri­su­stvo­va­le de­le­ga­ci­je iz 30 zemalja

Značajna podrška predsedniku Vučiću u Briselu: Lideri EU posebnu pažnju posvetili lideru Srbije!
Copyright Printscreen Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu, gde je učestvovao na prvom globalnom Samitu o nuklearnoj energiji, s brojnim evropskim zvaničnicima.

Vučić je, između ostalih, razgovarao i sa Emanuelom Makronom, predsednikom Francuske, Viktorom Orbanom, premijerom Mađarske, Ursulom fon der Lajen, predsednicom Evropske komisije, Donaldom Tuskom, poljskim premijerom, Robertom Ficom, predsednikom vlade Slovačke, i drugima.

- Razgovarao sam dugo sa Ursulom o svim važnim pitanjima. S Makronom o geostrateškim i geopolitičkim pitanjima, dogovorili smo se o skorom susretu u Parizu. Tuska sam pozvao u Beograd. Razgovarao sam s Robertom Ficom i očekujem njegovu brzu posetu našoj zemlji - kazao je Vučić novinarima u Briselu.

Razgovor s Makronom

Šef države je naveo da je s Makronom opsežno razgovarao o velikom broju tema.

- Uskoro očekujem duže viđanje s Makronom. Razgovarali smo o svim geopolitičkim pitanjima, o Ukrajini, našoj bilateralnoj saradnji, njegovoj poseti. Prvo ću ja da odem u Pariz. O svemu smo razgovarali, ali ne mogu ni o svemu da govorim - naveo je on.

Inače, Makron je, kada se po dolasku na samit pozdravio s domaćinima skupa, prišao i srdačno se pozdravio s Vučićem, a zatim seo pored njega, pa su dvojica predsednika prijateljski razgovarala i tokom skupa.

Printscreen Instagram
 

Vučić je kazao i da je s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarao o velikom broju tema, ali da ne može javno da govori o svemu o čemu su pričali.

O evropskom putu

Sa Ursulom fon der Lajen šef države je razgovarao o strateškim pitanjima i napretku Srbije na putu ka EU.

Printscreen Instagram
 

Predsednik se sastao i s potpredsednikom Evropske komisije i komesarom za međuinstitucionalne odnose i strateška predviđanja Marošem Šefčovičem, s kojim je razgovarao o trenutnoj održivosti energetskih sistema, doprinosu nuklearne energije i drugim temama.

Odgovoran partner

Inače, samitu su prisustvovale delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva. Predsednika su srdačno dočekali Aleksander de Kro, premijer Belgije, i Rafael Marijano Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Predsednik Vučić istakao je da je kao odgovoran partner Srbija spremna da pruži svoj doprinos energetskoj tranziciji u cilju postizanja trajne energetske održivosti i da sistemski pristupi ovim pitanjima.

Printscreen Instagram
 

On je, govoreći na prvom Samitu o nuklearnoj energiji u Briselu, istakao da je taj skup veoma važan i za Srbiju i ceo evropski kontinent, jer nam je svima potrebno više energije kako bismo mogli da ostvarimo veće stope rasta i da realizujemo velike planove u budućnosti.

- Ne možemo naučiti puno od Srbije po ovim pitanjima zato što nakon raspada bivše Jugoslavije nismo imali iskustva s nuklearnom energijom, ali verujem da je ovaj samit od istinske važnosti za budućnost moje zemlje, kao i za budućnost celog evropskog kontinenta - rekao je Vučić, koji je bio među prvim govornicima na prvoj sesiji samita, koja je predviđena za govore nacionalnih lidera.

Naglasio je i da je taj samit važniji od mnogih drugih foruma i sastanaka na kojima su evropski lideri.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike