Brutalan odgovor na lažne optužbe: Jovanov činjenicama iz Vikiliks beležaka pokazao kako su Ponoša stranci postavili na čelo vojske

18.03.2024

16:34

0

Jovanov je pročitao nekoliko depeša vikiliksa o tome otkud Ponoš na čelu srpske vojske

Brutalan odgovor na lažne optužbe: Jovanov činjenicama iz Vikiliks beležaka pokazao kako su Ponoša stranci postavili na čelo vojske
Copyright Printscreen/Youtube/ParlamentSrbija

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izneo je sve podatke o tome da su stranci postavili Zdravka Ponoša svojevremeno na mesto načelnika Generalštaba, odgovarajući na njegov prethodno pročitan govor u Skupštini Srbije, tokom rasprave o kandidaturi Ane Brnabić za mesto predsednika parlamenta.

-Kome je odgovoran onaj koga na čelo generalštaba postave stranci? Narodu? Ne, nego onom ko ga je postavio, zapitao se Jovanov.

On je podsetio da je u pitanju čovek koga je za predsedničkog kandidata predložio predsednik druge stranke i to mimo znanja predsednika njegove stranke.

Printscreen/Youtube/ParlamentSrbija
 

 

 

-Neću govoriti šta kažu njegove kolege gde se nalazio za vreme rata. Kada upišete vojnu školu pa akademiju, vi se pripremate za ratnu situaciju u kojoj ćete da učestvujete i u kojoj ćete da pokažete šta ste naučili, a on se povukao tad, dok su njegovi rođaci, prijatelji, sugrađani čuvali liniju, on se junački borio iz Beograda protiv Tuđmana. Sad on priča kako bi branio Kosovo, a kućni prag nije branio, rekao je Jovanov.

On napominje da samo Aljbin Kurti i deo opozicije u Srbiji ponavljaju jedne te iste stvari, a to je tema Banjske.

-Niko nije izgovorio ovo što je izgovorio on, ni u Briselu ni Vašingtonu, ni Moskvi, niko nije optužio državu Srbiju, samo on, zato što ako optužite Srbiju, ona treba da snosi posledice, a eto veselja za njega jer se on za to zalaže. Koliko se to nisko i podlo radi, da optužuje sopstvenu zemlju za nešto što nije uradila. Mi smo kao država napravili nekoliko koraka unapred, došli smo dotle da je njihov (opozicije) partner, kolega Kurti, izbacivan sa sastanaka u Briselu, pa zašto bi država to radila, ali bitno da se država optuži. Evo ko je nama vojsku vodio, rekao je Jovanov.

On je potom pročitao nekoliko depeša vikiliksa o tome otkud Ponoš na čelu srpske vojske.

Naime, prvo se konstatuje u depešama Amerikaca da general Ponoš uživa snažnu podršku tadašnjeg predsednika Tadića i da se očekuje da on bude sledeći načelnik generalštaba.

-U depeši iz jula 2006. godine navodi se da je genereal Ponoš nedvosmisleno opredeljen ka ulasku u Partnerstvo za mir i konačno i NATO, a da bi cilj bio ostvaren pred njim su izazovi kao što je da se Vojska Srbije praktično samoukine, zatim smanjenje ljudstva na 27.000 umesto 62 hiljade tada postojećih i velika redukcija vojnih baza i usvajanje moderne strukture. Kao najvažnije je navedena promena stanja svesti oružanih snaga, a naročito oficira, što po njegovoj proceni predstavlja najveći izazov, pročitao je Jovanov dodajući da Ponoš i danas traži da se uticajem spolja menja stanje u Srbiji.

Printscreen/Youtube/ParlamentSrbija
 

 

Ocenjuje da taj deo opozicije stalno misli da će neko spolja ovde da kadrira, smenjuje.

-Jedan od najvećih uspeha politike Aleksandra Vučića je da više niko iz ambasada ne postavlja ovde ljude, dodao je Jovanov.

Zatim je pročitao depešu u kojoj se navodi da je tadašnji ambasador SAD Majkl Pol tražio od premijera Koštunice da podrži brzo razrešenje pitanja komandovanja vojskom i postavljanje Ponoša za načelnika generalštaba.

-Koštunica je posle rekao da je čudno da Amerikanci kao da znaju o Ponošu više nego on pošto ga on ni ne poznaje i slabo je upoznat sa njegovom vojnom spremnošću. Piše u depeši da je američki ambasador odbio da komentariše proces imenovanja Ponoša, ali da je ponovio snažnu podršku njemu. Dakle, čovek koji je instaliran na čelo vojske od Amerikanaca. I "Srbija protiv nasilja" ovakvog čoveka, koji je izdržao ratne sukobe tako što ni zanokticu nije polomio, stavi da bude kandidat za predsednika Republike, zaključio je Jovanov.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike