Nemec: Vizna liberalizacija za Srbe sa KiM moguća krajem aprila

13.03.2024

14:06

0

Na EP je da donese odluku o ovom pitanju do kraja aprila

Nemec: Vizna liberalizacija za Srbe sa KiM moguća krajem aprila
Copyright Youtube/MatjazNemec

Poslanik Evropskog parlamenta i novoimenovani izvestilac za ukidanje viza Srbima sa Kosova i Metohije Matjaž Nemec ocenio je danas da je moguće da se brzo reši pitanje vizne liberalizacije za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, i istakao da je na EP da donese odluku o ovom pitanju do kraja aprila. 

Nemec, koji je nedavno izradio nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, rekao je za Tanjug da su glavne tačke tog izveštaja da Srbi sa KiM dobiju vizu i mogućnost da putuju u EU i ocenio da ne postoje velike prepreke za rešavanje ovog pitanja. 

"Mislim da nema velikih prepreka oko toga. Svi misle da je potrebno da se nađe put do ovog rešenja. Srbi koji žive na Kosovu su u tom smislu diskriminisani. Mislimo da je moguće što brže da se dobije rešenje i da ćemo doći do rešenja", rekao je Nemec.

Diskriminacija je da samo Srbi sa KiM ne mogu da putuju

Na pitanje šta očekuje od drugih evropskih institucija, rekao je da su one već donele odluku i da je Evropska komisija poslala preporuku EP.

"Ako mi to potvrdimo krajem aprila meseca onda Srbi koji žive na Kosovu mogu da putuju u Evropsku Uniju", naveo je Nemec. 

Ponovio je da je diskriminacija to što srpski građani na KiM, koji su vlasnici ovih pasoša, jedini na Zapadnom Balkanu ne mogu da putuju.

"Želimo da dobijemo rešenje za ovaj problem. Na nama je da odlučimo do kraja aprila meseca", rekao je Nemec i napomenuo da je važno da se  izabere rešenje za građane Zapadnog Balkana.

Nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji

Odbor EP za pravdu i unutrašnje poslove nedavno je imenovao Nemeca za izvestioca zaduženog za pitanje ukidanja viza za pasoše koje za Srbe na KiM, izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a Nemec je potom izradio nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM.

U nacrtu izveštaja o predlogu uredbe EP i Saveta EU o izmenama i dopunama uredbe za nosioce srpskih pasoša, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, izvestilac je zatražio brzo usvajanje ovog dokumenta u aktuelnom sazivu EP bez amandmana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike