Mali: Javni dug iznosi 48,5 odsto BDP-a, dok je neto dug ispod 44 odsto

10.03.2024

13:42

0

Daleko smo ispod proseka evrozone, stabilni smo, imamo dovoljno novca da servisiramo sve svoje obaveze

Mali: Javni dug iznosi 48,5 odsto BDP-a, dok je neto dug ispod 44 odsto
Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da javni dug Srbije iznosi 48,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok je neto dug ispod 44 odsto, ako se uzmu u obzir i sredstva koja država ima na računu.

"Daleko smo ispod proseka evrozone, stabilni smo, imamo dovoljno novca da servisiramo sve svoje obaveze i pametno upravljamo javnim dugom", naveo je Mali na svom Fejsbuk profilu odgovarajući Dušanu Nikeziću iz Stranke slobode i pravde.

 

 

Kako je ministar Mali naveo, januarska otplata od 110 milijardi dinara govori upravo o tome da Srbija uredno otplaćuje svoje obaveze, kao i da uspešno servisira dospeli dug.

"I u ovako teškim i izazovnim okolnostima Srbija je uspela da minimizira uticaj globalnog rasta kamatnih stopa. Prosečno ponderisana kamatna stopa je uprkos ovako intezivnom rastu stopa na tržištu ostala na stabilnom nivou i niža je u odnosu na pojedine godine, kada je situacija na tržištu bila daleko povoljnija i iznosi oko 3,6 odsto", istakao je Mali.

Javni dug je, prema njegovim rečima, na odgovarajući način strukturiran i što se tiče kreditora, gde postoji dobar balans između duga koji je ugovoren sa komercijalnim poveriocima i duga ugovorenog sa multilateralnim i bilateralnim poveriocima, kako bi se minimizirali troškovi i rizičnost portfolija.

Kako je naveo ministar Mali, Nikezić se teško miri sa činjenicom da je Srbija počela da pobeđuje u konkurenciji sa mnogo većim i moćnijim zemljama, a "posebno ga boli što smo dobili organizaciju specijalizovane izložbe Expo 2027".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike