Predsednik Vučić sa Tuaderom: Želim vam da se u Srbiji osećate kao kod svoje kuće!

29.02.2024

17:51

0

Nakon planearnog razgovora lideri su se obratili javnosti

Predsednik Vučić sa Tuaderom: Želim vam da se u Srbiji osećate kao kod svoje kuće!
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsednika Centralnoafričke Republike Fostena Arkanža Tuaderu. Dvojica predsednika imali su tet-a-tet sastanak, a potom su usledili plenarni razgovori delegacija dve zemlje i potpisivanje bilateralnog dokumenta.

Nakon sastanka, dvojica lidera obratila su se javnosti.

- Srbija izuzetno ceni prijateljstvo sa Centralnoafričkom Republikom - počeo je Vučić.

- Za nas su od velikog značaja prijateljstvo sa afričkim zemljama. Prve sporazume međudržavne smo napravili 1968. i 1972, a danas je vreme da ih obnovimo. Hvala vam što čvrsto poštujete teritorijalni integritet Srbije- Srbija će uvek podržavati teritorijalni integritet CAR. Nama je CAR važna jer imamo 70.000 naših vojnika - rekao je Vučić.

 

 

- Mi u Srbiji uskoro ćemo da imamo tri linije do NR Kine, tri linije do SAD, razmišljamo da napravimo brzu liniju do Seula. Govorim samo da biste znali koliko je teško pronaći te velike avione, a da nemaju 4 motora koji troše. Na nama je da nađemo i avione koji će da idu u sabsaharski deo, te ćemo biti neuporedivo bolje povezani sa CAR i drugim prijateljskim afričkim zemljama. Želim vam da se u Srbiji osećate kao kod svoje kuće. Verujem da ne postoji nijedna evropska zemlja koja tako blagonaklono gleda prema afričkim zemljama kao Srbija i ja sam ponosan.

Vučić je poručio da će Srbija uvek pomoći CAR.

- Mi imamo ogroman respekt prema vama, veliku zahvalnost. Ja znam koliko vi razumete geopolitičku situaciju bolje od većine političara širom sveta i mogao sam mnogo toga i da naučim danas od vas. Ali sam vam posebno, predsedniče, zahvalan na otvorenost i na tome što verujete i u srpske naučnike i u znanja naših ljudi u različitim oblastima - rekao je Vučić.

Podsetio je da je još iz perioda predsednika Tita i predsednika Bokase postojala saradnja kada smo gradili tamo najveći i najlepši stadion, kao i hidroelektrane i druge važne objekte.

Vučić je naveo da i u budućnosti možemo da uradimo mnogo toga od obostranog i zajedničkog interesa.

- Verujem da u svim drugim oblastima od poljoprivrede, rudarsko-geoloških istraživanja do saradnje u oblasti odbrane možemo da postignemo veoma značajni rezultat. I ja bih zamolio vas, poštovani gospodine predsedniče, da taj naš diplomatski kontakt kroz sve institucije, kroz sve organizacije, agencije širom sveta dovedemo do nivoa stalnih konsultacija i da možemo jedne drugima da pomažemo. Uvek glasamo za predloge onih drugih, poštujući ne samo integritet naših zemalja, već gledajući kako na najbolji mogući način da i grupno stvaramo svoje političke interese - naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je podsetio da će Srbija uskoro, tokom ove godine imati tri redovne linije do Narodne Republike Kine, kao i tri stalne linije do Sjedinjenih Američkih Država stalne.

Podsetio je da već imamo dve linije, do Njujorka i Čikaga i dodao da ćemo imati i do Majamija.

Dodao je da razmišljamo da napravimo, kako je rekao, brzu liniju i do Seula.

Vučić je rekao da je cilj da nađemo avione kojima ćemo moći da idemo i u centralnu i južnu Afriku, u narednih godinu dana.

- I verujem da ćemo tada i sa Centralnom Afričkom Republikom biti neuporedivo bolje povezani, kao i sa mnogim drugim našim prijateljskim zemljama u centralnoj i južnoj Africi. Još jednom dragi prijatelju, hvala na poseti. Uvek ste dobrodošli i želim vam da se ovde u našoj Srbiji osećate kao pod svoje kuće. Ja mislim da ne postoji ni jedna evropska zemlja koja sa toliko ljubavi i blago naklonog odnosa gleda na afrički kontinent kao što je to Srbija - zaključio je Vučić.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike