Redovi za podizanje dinara na KiM i danas, Priština odbija da o problemu razgovara

22.02.2024

10:03

0

U srpskim sredinama južno od Ibra, dinara nema danima, što građane primorava da po novac idu u Kuršumliju, Vranje ili Bujanovac

Redovi za podizanje dinara na KiM i danas, Priština odbija da o problemu razgovara
Redovi - Copyright Printscreen/Kosovonline

Redovi ljudi različitih socijalnih i društvenih kategorija i danas ispred Pošte i Banke Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici, čekajući na isplatu dinara za namirenje osnovnih potreba i obaveza.

Ukazuju da su u problemima zbog odluke Prištine o ukidanju dinarskog platnog prometa, jer su u nekoliko poslednjih dana dobili uplate socijalne pomoći, dečijeg dodatka, plata iz centralne Srbije, ali da do novca ne mogu da dođu.

U filijalama Pošte i Poštanske štedionice na severu Kosova i Metohije građanima se na šalterima iz zaliha isplaćuje najviše do 10 hiljada dinara ili isti iznos u evrima. U srpskim sredinama južno od Ibra, dinara nema danima, što građane primorava da po novac idu u Kuršumliju, Vranje ili Bujanovac.

Prosvetnim radnicima juče su uplaćene zarade iz centralne Srbije, ali nisu mogli da ih podignu.

Poručuju da je sve teže živeti. Iz Prištine su najavili deset mera za prelazni period, ali ih još ne saopštavaju. Glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi najavio je da neće da ode na sastanak sledeće nedelje u Brisel, a koji je zakazao Miroslav Lajčak, na temu regulisanja dinarskog platnog prometa.

Bisljimi tvrdi da pitanje dinara nije tema sastanaka u dijalogu Beograda i Prištine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike