Vučić u Minhenu: Sa Ursulom fon der Lajen razgovarao o važnim temama, imao sastanak i sa Kameronom i Johanesom Hanom

16.02.2024

07:30 >> 14:55

0

Tradicionalno u februaru, konferencija okuplja šefove država, vlada, ministre, vodeće ličnosti međunarodnih i nevladinih organizacija, predstavnike industrije, medija...

Vučić u Minhenu: Sa Ursulom fon der Lajen razgovarao o važnim temama, imao sastanak i sa Kameronom i Johanesom Hanom
Copyright Instagram printscreen/ buducnostsrbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Minhenu gde danas prisustvuje 60. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Predsednik Srbije sastao se sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom i  sa Johanesom Hanom, evropskim komesarom za budžetska pitanja.

On se sastao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

 

 

- Sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen sam nakratko razgovarao o važnim regionalnim i svetskim temama po pitanju bezbednosti i spoljne politike. Još jednom sam ponovio čvrstu opredeljenost Srbije za nastavak i ubrzanje svog evropskog puta -  napisao je Vučić na svom Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Dejvidom Kameronom bio dobar i veoma koristan, kao i da su razgovarali i o situaciji na Zapadnom Balkanu.

"Govoreći o planovima Srbije za rast u narednim godinama, kao i o organizacjii sajma EXPO 2027, posebno sam naglasio značaj ekonomske saradnje, investicija i trgovinskih odnosa između naše zemlje i Ujedinjenog Kraljevstva", napisao je Vučić na svom Instagramu "buducnostsrbijeav".

 

 

Kako je naveo, oni su razmenili mišljenja o svim važnim akutelnim izazovima spoljne i bezbednosne politike, kao i o situaciji u regionu Zaopadnog Balkana.

Poslepodne će razgovarati sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Fransoa Reno Baso, kao i sa Peterom Bajerom, članom Odbora za spoljnu politiku Bundestaga i izvestiocem za KiM u radnoj grupi Unije CDU/CSU za Zapadni Balkan.

Predviđeno je da predsednik Vučić danas učestvuje na više panela iz oblasti bezbednosti.

Drugog dana konferencije predsednik Vučić sastaće se sa delegacijom američkih senatora na čelu sa senatorkom Džin Šahin, sa Markusom Zederom, predsednikom Vlade Bavarske i ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem.

U planu su i sastanci sa predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Janom Borgom, visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom. Sa predsednikom Vučićem, u Minhenu je i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Tradicionalno, uoči konferencije, objavljuje se izveštaj u kojem se analiziraju i tumače važna dešavanja u svetu i njihov uticaj.

Predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije Kristof Hojzgen naveo je u izveštaju da svet u 2024. godini karakteriše nazadovanje globalne politike zbog sve većih geopolitičkih napetosti i ekonomske neizvesnosti.

Pod naslovom "Izgubiti - izgubiti", deseti bezbednosni izveštaj opisuje da u trenutnoj napetoj svetskoj situaciji gube svi.

Ovogodišnji izveštaj odražava trend pada svetske politike, obeležen porastom geopolitičkih tenzija i ekonomskom neizvesnošću.

Prema istraživanju, percepcija rizika od vojnog sukoba u Indo-Pacifiku, između Kine i Tajvana, naglo je porasla, a izveštaj se bavi i Istočnom Evropom, kao i dešavanjima u Ukrajini i uticajem Rusije.

U zemljama G7 "veliki delovi stanovništva veruju da će njihove zemlje biti manje bezbedne i prosperitetne za 10 godina", navodi Hojzgen.

Ujedno, analiza rezultata ankete pokazuje da ljudi u zemljama G7 očekuju povećanje moći i uticaja Kine i zemalja na Globalnom jugu na račun njihovih sopstvenih zemalja.

Sve veći vojni uticaj Rusije u zoni Sahela takođe igra ulogu u analizi, kao i ekonomski aspekti, klimatske promene, a prema izveštaju, povećano nepoverenje u čitavom svetu odražava se i na percepciju opasnosti koju predstavljaju kibernetički napadi i negativne posledice korišćenja veštačke inteligencije, pišu "Večernje novosti".

Tehnološki napredak, koji je dugo bio pokretačka snaga nivoa globalnog blagostanja, sve više instrumentalizuju protivnici takvog razvoja, piše u izveštaju.

Minhenska bezbednosna konferencija ove godine obeležava 60-godišnjicu, a skup će trajati do nedelje 18. februara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike