Gradonačelnik Novog Sada na premijeri izložbe u Matici srpskoj povodom Dana državnosti Srbije

15.02.2024

13:56

0

"Nacionalne teme u opusu Vase Pomorišca", organizovala je Galerija Matice srpske u okviru izložbe "Pomorišac - Vasa Pomorišac"

Gradonačelnik Novog Sada na premijeri izložbe u Matici srpskoj povodom Dana državnosti Srbije
Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je premijernom predstavljanju programa "Nacionalne teme u opusu Vase Pomorišca", koji je organizovala Galerija Matice srpske u okviru izložbe Pomorišac - Vasa Pomorišac.

-Imali smo ekskluzivnu priliku da vidimo sliku "Banović Strahinja" iz 1936. Godine, koju je Galerija Matice srpske, zahvaljujući podršci Ministarstva kulture, otkupila za svoju kolekciju.

 

 

Pomorišac je u svom slikarskom ateljeu, brojne motive narodne epike, kao i druge velike nacionalne teme, utkao u večnost. Kao što i naš grad opisuju kao idealan spoj tradicije i modernosti, to je često i opis stvaralaštva Vase Pomorišca koji je uspeo da pomiri te dva pojma, naizgled nepomirljiva, u svojim delima.

Popularizacijom njegovih bezvremenih dela, kojima je dao veliki doprinos srpskoj umetnosti, jača se i podiže nacionalna svest.“, objavio je gradonačelnik na svom Instagram nalogu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dnevnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike