Jedna od najvećih istraga dobila epilog? Britanski špijun pronađen mrtav u kadi, sumnjalo se na ubistvo

07.02.2024

07:45

0

Autor: M.M.

Garet Vilijams (31) je radio za britansku spoljnu obaveštajnu službu MI6, kada je nađen mrtav u svojoj kući u avgustu 2010. godine

Jedna od najvećih istraga dobila epilog? Britanski špijun pronađen mrtav u kadi, sumnjalo se na ubistvo
Garet Vilijams - Copyright Foto: Metropolitan police

Londonska policija saopštila je u ponedeljak da je završena revizija smrti  britanskog špijuna, čije je nago, raspadnuto telo pronađeno u kadi u njegovom stanu.

Ovo saopštenje dovelo je do kraja jedne od najvećih misterija u gradu u proteklih godina, piše Independent.

Garet Vilijams (31) je radio za britansku spoljnu obaveštajnu službu MI6, kada je nađen mrtav u svojoj kući u avgustu 2010. godine.

Priroda njegovog posla i njegova smrt izazvali su niz onoga što je policija kasnije nazvala "čudnim i divnim" teorijama zavere.

Msterija trajala od 2012. godine

Iako je mrtvozornik zaključio 2012. godine da je Vilijamsa verovatno nezakonito ubila druga osoba, policijska istraga je utvrdila da je verovatno sam umro slučajno, odbacujući sumnje da su u neobičnu smrt bili uključeni strani špijuni.

Dalja forenzička revizija naručena je 2021. i njeni nalazi, dostavljeni prošlog novembra, nisu bacili dalje svetlo na slučaj, rekao je glavni inspektor Nil Džon.

Profimedia
 

- Nije pronađen nijedan novi DNK dokaz koji bi sugerisao da je neko drugi bio u stanu kada je umro i nisu identifikovane dalje linije istrage - rekao je Džon u saopštenju.

Vilijams je radio kao razbijač šifri u štabu vladinih komunikacija u zapadnoj Engleskoj, ali je u vreme njegove smrti bio na trogodišnjoj razmeni u MI6, koja se bavi pitanjima špijunaže u inostranstvu.

Njegovi ostaci pronađeni su sklupčani unutar zatvorene torbe u stanu u Londonu - u sigurnoj kući obaveštajne službe - u blizini sedišta MI6.

Njegovo telo je bilo teško raspadnuto nakon što je celu nedelju bio u torbi na avgustovskoj vrućini dok nije otkriven. Testovi nisu pronašli tragove alkohola, droge ili otrova u njegovom telu.

Policija je u vreme njegove smrti otkrila da je posedovao žensku dizajnersku odeću u vrednosti većoj od 15.000 evra, periku i šminku. Sugerisalo se da se van posla oblačio kao žena, ali forenzički stručnjaci su rekli da veruju da je špijun verovatno radio prerušen u ženu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike