Harčenko: Sednica Saveta bezbednosti UN je zračak nade (VIDEO)

09.02.2024

11:55

0

"Sada se sve kreće u jednom dobrom pravcu, o čemu smo i pričali",

Harčenko: Sednica Saveta bezbednosti UN je zračak nade  (VIDEO)
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je danas da je održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji zračak nade i da pitanje južne srpske pokrajine mora da se vrati pod okrilje odlučivanja tog tela svetske organizacije.


Nema sumnje da je sinoćnja sednica Saveta bezbednosti predstavlja napredak, ali nije zaokret u rešavanju krize na KIM, ocenio je Harčenko nakon polaganja venca na grob ruskog diplomate Nikolaja Hartviga na Novom Groblju u Beogradu, povodom Dana diplomata Rusije.

"Sada se sve kreće u jednom dobrom pravcu, o čemu smo i pričali", rekao je ruski ambasador.

On je istakao da Rusija već dugo govori da KiM, kao pitanje za razmatranje mora da se u potpunosti vrati u SB UN, s obzirom da dijalog Beograda i Prištine objektivno pokazuje da od toga nema baš ništa. 

- Najozbiljniji problem je da nema promena na terenu, ustvari bolje da se kaže da ima pogoršanja. Stoga SB UN mora da bude više uključenu okviru i na osnovu rezolucije 1244, jer samo taj osnov postoji u međunarodnoj zajednici kao međunarodno pravni okvir za rešavanje krize, ukazuje Harčenko.


Podsetimo, vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu i Metohiji održana je juče u Njujorku, a našu zemlju predstavljao je predsednik Aleksandar Vučić.

 

 

Takođe, u ekskluzivnom intervjuu sa Takerom Karlsonom, ruski predsednik Vladimir Putin izneo je snažnu podršku Srbiji, kritikujući dešavanja tokom devedesetih godina i pozivajući na promene u međunarodnom pravu.

"Rusija nije mogla da ne ustane u odbranu Srbije devedesetih godina. Vreme je da se međunarodno pravo menja, jer se odnos snaga u svetu promenio", istakao je Putin.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike