Univerzitet u KM: Ukidanje dinara ugrožava naš opstanak, ali i čitavog srpskog naroda

05.02.2024

18:32

0

Rektorski kolegijum je saopštio da odluka Prištine da zabrani upotrebu dinara na KiM dovodi univerzitet u najgori položaj od 1999. godine

Univerzitet u KM: Ukidanje dinara ugrožava naš opstanak, ali i čitavog srpskog naroda
Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Odlukom o ukidanju dinara, odnosno platnog prometa, nastoji se da institucije srpskog naroda koje pružaju usluge obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i kulture budu ugašene, poručio je posle vanredne sednice Rektorskog kolegijuma Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici rektor Univerziteta Nebojša Arsić.

Arsić je rekao da ukoliko odluka Centralne banke Kosova ostane na snazi, to bi ugrozilo opstanak Univerziteta, ali i čitavog srpskog naroda i dodao sa se radi o situaciji "bez presedana".

Rektorski kolegijum je saopštio da odluka Prištine da zabrani upotrebu dinara na KiM dovodi univerzitet u najgori položaj od 1999. godine.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Istaknuto je da odluka prištinskih vlasti dovodi u pitanje dalje funkcionisanje univerziteta, s obzirom na to da se kompletna isplata zaposlenih, kao i uplate školarina i naknada za prijavljivanje ispita, obavljaju u dinarima, prenosi Radio Kosovska Mitrovica.

- Ukoliko diskriminatorna odluka o ukidanju dinara ostane na snazi, to bi ugrozilo opstanak našeg univerziteta, ali i čitavog srpskog naroda. Ovde se radi o funkcionisanju institucije koja nema alternativu i koja uspešno opstaje i u nemogućim uslovima - istaknuto je u izveštaju sa sednice koju je pročitao rektor Arsić.

On je podsetio da univerzitet ima 1.123 zaposlena i da visoko obrazovanje na 10 fakulteta i tri nivoa studija trenutno stiče oko 9.000 studenata, a da je odlukom nelegitimnog gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica prošle godine prekinuta izgradnja zgrade univerziteta.

- To pokazuje da nekome smeta obrazovanje visokostručnih kadrova. Gde to još postoji da se političkom odlukom zabranjuje obezbeđivanje uslova za rad studenata i nastavnika? Takođe, podsećamo da svaki upisni rok prate problemi koje izazivaju institucije iz Prištine, čime se pokušava da se studenti odvrate od upisa na naš univerzitet - navodi se u izveštaju sa sednice.

Rektorski kolegijum zatražio je reakciju "demokratskog i civilizovanog sveta" jer, kako su naveli, primena ovakve odluke, vodi u egzodus i nestanak srpskog naroda pred očima međunarodne zajednice i celog sveta.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

"Čitav civilizovan svet mora da ustane protiv ovoga", poručuje rektorski kolegijum.

Dekani svih fakulteta i rukovodstvo univerziteta dali su podršku odluci državnog vrha Srbije povodom upućivanja zahteva za hitno zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom poslednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

U razgovoru sa novinarima, rektor je naglasio da se ovde radi o obrazovanju i da ono nikada ne bi smelo da ima ikakve veze sa politikom.

- Ovo je odluka bez presedana i nemamo neko pređašnje iskustvo pa da znamo kako smo tada radili, u nekoj drugoj situaciji. Mi smo državna institucija. Naše kompletno poslovanje ide preko Trezora NBS, sve naše prinadležnosti idu preko sistema javne uprave plaćanja, ne vidim alternativu kako bismo mi sada reagovali - rekao je Arsić.

Naglasio je da će, ako univerzitet ne bude mogao da funkcioniše, to značiti odlazak mladih ljudi, zbog čega je ovo pitanje od, kako je rekao, ključnog značaja za ostanak i opstanak srpskog naroda na KiM.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike