Kurti želi da protera Srbe sa Kosmeta: Stupila na snagu sumanuta uredba o zabrani dinara na KiM - na udaru građani, preduzeća, trgovine

02.02.2024

07:57

0

Autor: 24sedam

Iz vlade u Prištini pozvali su centralnu banku da dozvoli tranzitni period za građane koji koriste dinare kako bi se prilagodili novim propisima

Kurti želi da protera Srbe sa Kosmeta: Stupila na snagu sumanuta uredba o zabrani dinara na KiM - na udaru građani, preduzeća, trgovine
Kosovska Mitrovica - Copyright Tanjug/Dopisništvo KIM

Sramna uredba tzv. prištinske centralne banke kojom je dinar zabranjen na Kosovu i Metohiji stupila je danas na snagu, a ovim skandaloznim potezom Aljbina Kurtija egzistencija više od 87.000 ljudi dovodi se u pitanje.

Iz vlade u Prištini pozvali su centralnu banku da dozvoli tranzitni period za građane koji koriste dinare kako bi se prilagodili novim propisima. U početku neće biti kažnjavanja građana, preduzeća, banaka koje posluju sa dinarima. Odluka bez izuzetka pogađa sve Srbe koji žive na KiM, ali i mnoge druge Albance, Bošnjake, Gorance, Rome - sve one koji koriste dinare.

Razgovori koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodio sa predstavnicima zapadnih država, među kojima je bio visoki zvaničnik iz Bele kuće, nisu bili prijatni i sasvim je jasno da Zapad neće i ne želi da natera albanske vlasti da promene stav. Iz EU apeluju da "Kosovo obezbedi dovoljno dug period tranzicije i da pronađe rešenje za ovo pitanje putem pregovora u okviru dijaloga koji vodi EU", što praktično podrazumeva legalizaciju poteza Aljbina Kurtija.

AP Photo/Bojan Slavković
 

Podsetimo, Vučić je juče o situaciji na KiM razgovarao sa predsedavajućim u Vojnom komitetu EU, generalom Robertom Brigerom, kao i o jačanju vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje Srbije i Unije.

- Naglasio sam da za našu zemlju bezbednost srpskog stanovništva na KiM i održanje mira i stabilnosti u regionu predstavljaju prioritet i zahvalio se na angažmanu koji evropske vojne snage čine u tom pravcu - napisao je Vučić na svom instagram-profilu.

Na udaru sve institucija Srbije na KiM

Ovom odlukom Prištine na udaru su preduzeća, trgovine, sve institucije Republike Srbije koje deluju na KiM kao što su škole, bolnice, druge institucije, poput narodne biblioteke u Gračanici.

Plate, penzije, socijalna davanja i druge subvencije koje Srbija pruža svojim građanima ovde na Kosovu takođe će biti ograničene.

24sedam/M. Sh
 

Jedina srpska banka koja posluje na Kosovu od juče je Poštanska štedionica, njeni bankomati rade, ali su velike gužve jer je privatizovana Komercijalna banka od juče zatvorila ekspoziture i uklonila bankomate. 

Ova odluka pogađa sve Srbe koji žive na KiM bez izuzetka, takođe, ona će uticati i negativno na odnos Beograda i Prištine, na odnose Srba i Albanaca.

NBS: Nema dogovora sa tzv. CKB

nbs.rs
 

NARODNA banka Srbije poručila je juče da ne može biti reči o dogovoru tzv. Centralne banke Kosova sa NBS i da je jedino moguće insistiranje na političkom formatu razgovora, kao i da se to pitanje mora rešavati isključivo u okviru dijaloga na postojećem nivou.

NBS je ovako reagovala na poslednje izjave predstavnika tzv. kosovske vlade o dogovoru dve banke i poručila da je "neophodno bez odlaganja staviti van snage diskriminatorske, protivpravne i nečuvene mere koje su uvele privremene institucije u Prištini, kako bi se omogućio nesmetani transport i distribucija dinara i sprečilo uskraćivanje elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu":

- Privremene institucije samouprave na KiM ni u kom slučaju nisu ovlašćene da proklamuju evro niti bilo koju drugu stranu valutu, budući da je NBS jedina nadležna emisiona institucija koja je ovlašćena da odlučuje o upotrebi dinara na celoj teritoriji Srbije. U ovom trenutku ne postoji nikakva druga zvanično uspostavljena valuta, niti je to evro, što potvrđuju i EU i Evropska centralna banka u svojim javno dostupnim informacijama, jer evro ne mogu izdavati, niti uvesti kao valutu zemlje koje nisu članice EU i ne ispunjavaju "kriterijume iz Mastrihta" za pristupanje zoni evra.

Sejt departmen razočaran odlukom Prištine

Profimedia
 

SAD su duboko razočarane i protive se planovima Prištine da nastavi sprovođenje odluke o ograničenju unosa stranih valuta, uključujući srpski dinar, saopšteno je danas iz Stejt departmenta.

- Ponovo pozivamo da se sprovođenje ove odluke odmah odloži dok se ne uspostave zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude dovoljno edukovano o tome kako će se tranzicioni period odvijati - poručio je portparol Stejt departmenta u saopštenju, navodeći da je odluka privremenih prištinskih institucija u o srpskom dinaru objavljena ''bez adekvatne pripreme ili konsultacija''.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike