Obradović i Radulović na sastanku u Vili Mir: Iskrena namera ili prikupljanje političkih poena?

04.08.2021

15:42 >> 15:57

0

Autor: 24sedam

Na sastanku su se svi prisutni složili da nametnute odluke nikada nisu dobre i da sve što se odlučuje u BiH treba da bude doneto u interesu i saglasju tri na

Obradović i Radulović na sastanku u Vili Mir: Iskrena namera ili prikupljanje političkih poena?
Copyright Printscreen/Instagram, buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovodstvo Republike Srpske, posle odvojenog susreta, sastali su se danas i sa predstavnicima opozicije iz Republike Srpske, kao i dela opozicije iz Srbije.

pročitajte još:

Sastanku u Vili Mir prisustvovali su i premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, kao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i predsednik Vlade RS Radovan Višković.

Prisutni su bili i predsednik Srpske demokratske stranke iz RS Mirko Šarović, kao i bivši ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Takođe, na sastanak su stigli predsednik Dveri Boško Obradović, zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, predsednica Zavetnika Milica Ðurđević i predsednik Dosta je bilo Saša Radulović.

Na sastanku su se svi prisutni složili da nametnute odluke nikada nisu dobre i da sve što se odlučuje u Bosni i Hercegovini (BiH) treba da bude doneto u interesu i saglasju tri naroda koji tamo žive.

– To je suština i duh Dejtonskog sporazuma, a ne nametanje rešenja – rekao je Vučić koji je na svom Instagram profilu objavio i kako je izgledalo druženje posle sastanka.

Ono što je privuklo pažnju javnosti jeste prisustvo dvojice opozicionih lidera koji do sada nisu pokazivali interes za konstruktivan dijalog sa predstavnicima vlasti – Boška Obradovića i Saše Radulovića.

Printscreen/Instagram, buducnostsrbijeav

Posebno je zanimljivo to što je lider Dveri ranije izjavio da neće prisustvovati sastanku, jer, kako kaže, nisu dobli zvanični poziv, kao ni format i temu sastanka.

Obradović je tom prilikom kazao da predstavnici Dveri ne žele da prisustvuju tom, kako kaže, neformalnom sastanku i radnom ručku, zato što je, kako navodi, tema o Inckovom zakonu ozbiljna. Šta ga je navelo da u međuvremenu promeni mišljenje, za sada nije poznato.

Koji je pravi razlog pojavljivanja Obradovića i Radulovića?

S jedne strane, svakako je pohvalo ako barem deo opozicije konačno shvata da cela politička scena treba da bude jedinstvena kada su srpski interesi u pitanju i da, kada je srpski narod u opasnosti, sve političke razlike treba da se zaborave.

S druge strane, moguće je i da su Obradović i Radulović shvatili da bez obzira što su opozicija moraju da vode dostojanatven i konstruktivan politički dijalog sa predstavnicima vlasti koji su izabrani voljom naroda, koja se mora poštovati koliko god se ona njima lično ne sviđa. Posle toliko neuspeha na izborima, možda su lideri Dveri i Dosta je bilo došli do zaključka da je to jedini način da se održe u političkom životu, jer srpski narod je više puta do sada pokazao da ne želi političare koji svoje mišljenje formiraju u stranim ambasadama, nego one koji rade isključivo u srpskom interesu.

pročitajte još:

To bi značilo da su se Obradović i Radulović konačno izdigli na nešto viši nivo shvatanja politike za razliku od njihovih kolega iz opozicije koji se vode devizom “što gore po Srbiju – to bolje za nas”.

Da li je u pitanju zaista briga za srpske nacionalne interese ili samo skupljanje političkih poena – pokazaće vreme pred nama. U svakom slučaju, većina građana Srbije se nada da bi današnji sastanak mogao da bude korak ka onome od čega strepe svi protivnici Srbije – srpskom jedinstvu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike