Predstavnici srpske liste sa američkim diplomatom: SAD se protive Kurtijevoj odluci - ovo može podići etničke tenzije

02.02.2024

08:57

0

Oni su razgovarali sa Hovenijerom o problemima srpske zajednice

Predstavnici srpske liste sa američkim diplomatom: SAD se protive Kurtijevoj odluci - ovo može podići etničke tenzije
Copyright Srpska lista

Predstavnici Srpske liste predvođeni predsednikom prof. dr Zlatanom Elekom razgovarali su sa diplomatom SAD u Prištini Džefrijem Hovenijerom o jednostranom potezu Prištine vezanom za ukidanje dinara na Kosovu i Meothije i korišćenju evra kao jedine valute na ovom prostoru.

Naime, kako se navodi sa u saopštenju Srpske liste na sastanku su predstavnici Srpske liste razgovarali sa Hovenijerom o problemima srpske zajednice na ovim prostorima, posebno u vezi sa poslednjim odlukama Prištine koje, kako su naveli, direktno utiču na ostanak i opstanak našeg naroda.

Inače, američki diplomata juče se sastao i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem sa kojim je, kako je izjavio novinarima posle sastanka, razgovarao i o "implementaciji odluke tzv. Centralne banke Kosova".

Hovenijer je ponovio stav SAD da se sada protive ovoj odluci jer, kako je pojasnio "proces nije sasvim jasan u vezi sa uticajem koji će imati na pojedince“, a naročito na pojedince koji primaju finansijsku podršku od strane srpske vlade ovde na KiM.

- Mi smatramo da ovo pitanje zaslužuje pažljivije razmatranje ali i diskusiju unutar dijaloga koji podržava EU. Zabrinuti smo da će ovo potencijalno podići entičke tenzije i pokazato se problematičnim u svakodnevnom životu brojnih građana KiM - naveo je američki diplomata povodom odluke tzv. Centralne banke Kosova o ukidanju platnog prometa sa centrlanom Srbijom.

Ocenjujući odluku tzv. premijera Aljbina Kurtija u vezi ukidanja dinara na Kosovu i Meothiji, Hovenijer je opisao nepormišljenom i ishitrenom i naveo primer starije osobe koja prima neka socijalna davanja zapitavši se da li se i kako ona može snaći.

- Da vam navedem primer jedne starije osobe, koja uživa socijalne pomoći i koja je navikla na jedna proces. Mislim da se taj proces vodio kroz srpsku poštu i da je isplata bila u kešu. Kako će sada ta osoba da dobije socijalna primanja? Koje su joj opcije ponuđene za to - zapitao je Hovenijer i istakao zabrinutost za pojedince i njihove živote.

Bonus video: 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike