Lažna briga Kvinte za Srbe: Ambasadori pet zemalja zatražili od Kurtija da privremeno suspenduje ukidanje dinara

29.01.2024

11:06

0

Kvinta poziva na suspenziju primene uredbe kako bi se omogućio dovoljno dug prelazni period, kao i jasna i efikasna javna komunikacija - navedeno je u saopštenju

Lažna briga Kvinte za Srbe: Ambasadori pet zemalja zatražili od Kurtija da privremeno suspenduje ukidanje dinara
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Ambasadori Kvinte poslali su, tri dana pre stupanja na snagu najavljene uredbe Prištine o ukidanju platnog prometa sa centralnom Srbijom, poruku premijeru tzv. Kosova Aljbinu Kurtiju da suspenduje primenu ove mere po kojoj bi evro bio jedino sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji.

U nastojanju da privremeno odvrate Kurtija od namere da oteža život naših sunarodnika sa KiM, ističu da bi ovo pitanje trebalo uvrstiti na dnevni red daljeg dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

S ozbirom na to da Kurtiju, ipak, ostavljaju mogućnost da u "dužem prelaznom roku", sprovede u delo svoj plan, naši sagovornici smatraju da Zapad , kao ni dosad, nema nameru da sankcioniše Kurtija , već da su mu ovim poručili da bi bilo poželjno da malo "pričeka" sa realizacijom. Nakon sastanka koji su sa Kurtijem obavile u petak, diplomate Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD istakle su da bi ukidanje dinara imalo direktan uticaj na, kako su naveli, "svakodnevni život ogromne većine kosovskih Srba koji primaju isplate ili finansijsku pomoć od Srbije".

Zabrinuti zbog uticaja odluke posebno na škole i bolnice, za koje, prema njihovim navodima, trenutno ne postoji nijedan održivi alternativni proces, ambasadori su naveli da bi ona imala ozbiljne posledice po zajednicu sa srpskom većinom.

- Kvinta poziva na suspenziju primene uredbe kako bi se omogućio dovoljno dug prelazni period, kao i jasna i efikasna javna komunikacija - navedeno je u saopštenju.

Foto: Vlada Republike Srbije
 

 

 Osim toga što je cilj uredbe da smanji falsifikovanu gotovinu, zaštiti finansijsku stabilnost, kao i da poveća transparentnost tokova novca, ipak izaziva zabrinutost u pogledu uticaja. Na Kurtijevu nameru da onemogući svakodnevno funkcionisanje naših sunarodnika koji zavise od srpskog dinara, prethodno je reagovao i Stejt department, kao i nemačka vlada, pozivajući Prištinu da preispita odluku i odloži je.

- Pozivamo vladu Kosova da preispita ovu odluku, konsultuje se sa pogođenim zajednicama i obezbedi dovoljno vremena za sprovođenje svojih akata, kako bi se ublažio uticaj koji će imati na građane. Zabrinuti smo da će uredba usvojena 27. decembra negativno uticati na etničku srpsku zajednicu na Kosovu - stoji u saopštenju Stejt departmenta.

Da nemaju namere da od ove odluke odustanu, pokazuje i ranija izjava Kurtijevog zamenika Besnika Bisljimija koji navodi da je "Centralna banka jedini organ koji sprovodi monetarnu politiku" i da svaki pritisak na odluke te banke predstavlja mešanje u nezavisnost institucija:

 Svako ko se sastane sa Centralnom bankom i kaže im zašto ste doneli ovu odluku, kako želite da je sprovedete, meša se u nezavisnost te institucije. I direktor Kancelarije za KiM Petar Petković prethodno je ambasadora Italije Luku Gorija informisao o teškim uslovima života srpskog naroda i obavestio ga da će oni postati nemogući ukoliko Priština ukine dinar kao sredstvo plaćanja.

Petković je istakao da je jedini interes da se "Beograd definitivno i kompletno isključi sa prostora KiM, a srpski narod protera sa vekovnih ognjišta". Komentarišući ove poruke ambasadora Kvinte, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa EU za saradnju Beograda i Prištine Dragiša Mijačić istakao je da "ukoliko Kvinta želi da pošalje snažnu poruku, onda bi Centralna evropska banka trebalo da izda saopštenje da evro više nije dozvoljen na KiM"

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike