Žuti uz Žute: Zgrnuli milione preko RTS, sada lavežom žele u fotelje

16.01.2024

15:40

0

Autor: 24sedam

Ni malo slučajno, Šolak i Đilas napunili džepove preko Bujoševićevog RTS-a

Žuti uz Žute: Zgrnuli milione preko RTS, sada lavežom žele u fotelje
Copyright Ilustracija/Antonio Ahel/ATAImages/Printscreen

Ma koliko se trudili da “laju” jedni na druge, da glume proteste ispred RTS-a zahtevajući nešto što svakako oduvek imaju – podršku javnog servisa, činjenica je da žuto rukovodstvo ove medijske kuće i mladi žuti Đilažovi puleni – lažni studenti na čelu sa svojim vođom imaju samo jedan cilj – nastavak besprizorne krađe koju sprovode zajedno decenijama unazad Đilas i Bujošević.

Kako je danas nekolicina lažnih studenata izvela svoj performans “lajanja” na žuto rukovodstvo RTS-a, podnoseći zahteve da gostuju u informativnim emisijama prvog programa, ne bi bilo na odmet podsetiti na ovo zajedništvo i šta je ono kome donelo u predhodnom periodu.

 

Stare navike da se radi za žute ili milionski ugovori? Rukovodstvo RTS-a otvoreno podržalo pokušaj pokretanja Majdana u Srbiji

Bujoševićeva RTS je jasno pokazala da ne preza od zakona time što se svrstala na stranu onih koje zbog parama bogate prošlosti podržava, time što je kršila zakon tokom izborne tišine, tako što je uživo prenosila "govor" Đilažove zaposlene Marinike Tepić i besmisleni protest koji se odigrao u centru Beograda. Iako je bio izborni dan zbog ponovljenih izbora, odlučeno je da se pruži medijski prostor nasilnicima koji su danima maltretirali građane glavnog grada?! Revnosno je prenošena svaka, pa i najbesmislenija, izjava Đilažovih političara iako je to malo koga zanimalo što je pokazao i skroman broj tada okupljenih sledbenika na Terazijama. S druge strane, rukovodstvo RTS-a je pokazalo da se izborne tišine drže kada je u pitanju druga strana, odnosno vladajuća stranka SNS i lista "Srbija ne sme da stane" koja je ubedljivo pobedila i na ponovljenim izborima. Iako su istaknuti članovi vladajuće partije javno odgovorili na napade opozicije, te izjave nisu objavljene na Javnom servisu.

A zašto je to tako?

Antonio Ahel/ATA Images/YouTube
 

Šolak i Đilas "zgrnuli" milione preko Bujoševićevog RTS-a

Ova činjenica ne čudi ako se uzme u obzir da su Dragan Đilaž, ključna figura liste koja se navodno bori protiv nasilja, i to nasiljem, i tajkun Dragan Šolak povezani sa čelnicima RTS-a. Podsetimo, Dragan, Bujošević, generalni direktor RTS-a usko je povezan sa Đilažom i Šolakom, što zapravo i nije tajna. Iako NATO opozicija koja priželjkuje Majdan u Beogradu konstantno kuka kako nema medijski prostor, istina je da glavni akteri ovog besmisla imaju itekako korektan i profitabilan odnos sa Bujoševićem. Naime, kako je 24sedam već pisao, ispostavilo se da je Bujošević, pored brojnih afera vezanih za Javni servis, omogućio nekim marketinškim agencijama da bez znanja i odobrenja Upravnog odbora ostvare prihod. Sudeći prema papirima marketinga, tom prilikom ostvaren je prihod od 14 miliona evra!
 Proverom tih ugovora, redakcija 24sedam tada je konstatovala da su najviše sredstava ostvarile kompanije u vlasništvu Dragana Đilasa i Srđana Šapera - Direct Media i Media Pool, i to su glavne agencije kojima je prošle godine Bujošević omogućio da mimo propisanih uredbi i pravilnika RTS-a, dostižu vrtoglave cifre koje prelaze 14.480.000 evra.

 

Ilustracija/ATAImages/ Antonio Ahel/Printscreen
 

Đilas umešan i u program Javnog servisa

Ironično, dok spremaju razne Majdane, pokušavajući da se bez izborne volje građana ponovo domognu fotelja i nastave sa svojim pljačkaškim pohodima, kviz “Ja volim Srbiju” koji proizvodi firma „Emotion” u vlasništvu je kompanije “IMGS” Gorana Stamenkovića. Zanimljivo je da se i ova firma pominje u Izveštaju o korupciji u medijima Verice Barać iz 2011. godine. Udeo u njenom vlasništvu je imao predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.
Barać je tada tvrdila da su Srđan Šaper i Đilas preko svojih marketinških agencija kontrolisali medije u Srbiji za račun tadašnjeg režima Demokratske stranke. Đilasove veze sa sumnjivim radnjama u RTS se tu ne završavaju. Kompanija “Nira pro” i dalje sarađuje sa nacionalnom medijskom kućom i producira serije “Radio Mileva” i “Kamiondžije”. “Nira pro” je povezana sa Đilasom jer je vlasnik Nebojša Garić sa njim imao kompaniju “Multikom grupa” dok je za javni servis radio serijal “Vreme je za bebe”, navodi se u izveštaju Verice Barać.

Sada je malo jasnije zašto RTS "gura" Đilažovce. Ogroman novac je u pitanju, još iz mračnih žutih vremena i čini se da je članovima upravnog odbora novac važniji od Srbije. Osim miliona, ostala je i navika da se radi u korist Demokratske stranke i njenih derivata koji su držali šapu na medijskom javnom servisu još od obojene revolucije 2000. godine.

Popov i Klanšček raskrinkali malverzacije

Bujošević je bez saglasnosti UO RTS sredio posao firmama Đilasa i Šapera! Zbog čega je Dragan Bujošević sve to uradio na svoju ruku, van svih pravnih akata RTS-a i obavezujućeg, odnosno zakonitog načina poslovanja, ostaje da se istraži, jer očito su svi ti milioni evra ostvareni iza leđa Upravnog odbora – rekao je Popov. - Jedno je sigurno: ovaj posao od 14.481.000 evra nije rađen slučajno, u tajnosti, da je ostvaren bez ugovora, bez obavezne saglasnosti Upravnog odbora i bez jasne ideje zašto se ovo čini. Ta sumnja ukazuje na samo jedno.

Popov naglašava da su nekada agencije za marketing avansno plaćale RTS-u da bi dobile bonuse, odnosno niže cene kako bi lakše prodavali skupe sekunde RTS-a. - Međutim, unapred dati niže cene „na reč“ i „majke mi“, zna se šta predstavlja. Sada unapred, bez ugovora dobijaju popuste i time obarajući redovne cene ostvaruju milionske prihode.
Podsetimo, kako je 24sedam već pisao tokom afere RTS koju je najpre razotkrio Branislav Klanšček, posebno je zanimljivo ko sve ima višemilionsku korist od novčanih malverzacija u RTS. Kada se pogledaju podaci koji su se pojavili u javnosti, postaje jasno da se radi o nekoliko produkcija čiji vlasnici i zaposleni već godinama izvlače novac građana koji je namenjen za Javni servis.

Verica Barać Đilasov "mašinski mozak" opisala kao kriminalan

Dok je Đilas bio na državnim funkcijama, prihodi njegovih firmi su porasli 300 puta. Pre 2004. godine bili su navodno 300 miliona dinara, da bi u periodu 2008-11. godine narasli na više od osam milijardi dinara. Za razliku od vremena kada se lažno pozivao na Đinđića, sada je mogao direktno i neposredno da manipuliše svojim uticajem i moći kojom raspolaže.


U međuvremenu je stavio šapu i na reklamne sekunde na RTS-u, Studiju B i drugim televizijama i tako zaokružio ponudu i potražnju na monopolističkom nivou od 55% tržišta. Da je medijsko tržište u potpunosti bilo pod njegovom kontrolom posvedočila je nekadašnja predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije Verica Barać 2011. godine koju pored sve svoje moći i pritisaka nije uspeo da ućutka i koja je sa državne funkcije raskrinkala zloupotrebu državnog položaja i novca.

- Ovde je dozvoljeno da gradonačelnik (Đilas) ima u vlasništvu firme koje se bave medijima. Pitali bi mi kakvo bi bilo njihovo mesto na tržištu da nisu vezani za Borisa Tadića i DS, i što je najgore - vezani su za budžet! To da su oni prosto kreativni i pametni, koji po svojoj pameti okreću tolike pare, to je bezobrazluk i cinizam. Stalno posluju sa državnim budžetom, tako su sposobni na tržištu da uglavnom posluju sa budžetom - govorila je Barać.

 

OPTUŽBE NA "ZARAĐENIH" 619 MILIONA EVRA VIŠE I NE NEGIRA?

Cifru od zarađenih 619 miliona evra koja se stalno vezuje za njegovo ime Đilas više ne pokušava ni da demantuje. Naprotiv, kako je rekao nedavno, on se time ponosi?!

- To su prihodi firme u prethodnih 10 godina na koje plaćam porez. Ja se ponosim time - kazao je Đilas. Postavlja se pitanjena šta je tačno ponosan - na to što se za njegovo ime vezuje to da je uništavao našu ekonomiju i gurao u dugove i ponor, i bogatio se na račun građana i države? Izgleda da ne haje što svi upiru prstom u njega, već mu se osladilo, pa je bio opet da zajaše državnu i gradsku kasu.

Baš onu kasu koju je, dok je bio uspešan biznismen, kao direktor Narodne kancelarije, Ministar za Nacionalni investicioni plan, a najviše kao gradonačelnik, trošio nemilice, e novac prelivao u privatne džepove.

Kada se sve sabere i oduzme ništa bolje ne može oslikati period Đilasove vladavine od sledeća dva podatka – 1.2 milijarde evra duga u Beogradu i navodno famoznih 619 miliona evra u isto vreme na Đilasovim računima. Pretpostavlja se da zbog takvog "mašinskog mozga" danas svim silama i želi da se vrati na vlast preko svojih pijuna Marinike Tepić i Mikija Aleksića, ali i RTS-a.

Jer, njegova poslovna šema se na tome i zasniva. Po svemu sudeći, samo jaka pozicija na vlasti može da mu obezbedi poslovni uspeh.

 Tako da danas ni malo ne čudi ni cela ova besmislena akcija lažnih Đilasovih studenata, ako se uzme u obzir da im je potpuno ponestalo ideja kako da se domognu vlasti a da zaobiđu izbore i volju građana, na koji način da obmanu građane Srbije, šta da urade, kako da im RTS pomogne..

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike